"ÉLELMISZER" címkével ellátott hírek
Egy friss kutatás szerint a tápanyagszegény élelmiszerek nagyobb kárt okozhatnak egészségünkre nézve, mint eddig gondoltuk.
A magyar élelmiszer kiváló minőségéről beszélt Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a XIII. Coop Rally szakmai rendezvény csütörtök esti zárónapján és eredményhirdetésén Siófokon.
A Bajáról származó fagyasztott zöldségek okozta fertőzés óta tudjuk: ezek az élelmiszerek is veszélyesek lehetnek, akárcsak a nyers hal vagy a hétvégén készült pörkölt. Mire ügyeljünk, hogy elkerüljük a lisztériafertőzést? Kérdések és válaszok.
Az élelmiszerlánc minden ágára kiterjedő nyári ellenőrzés új célterületekkel bővül, így mostantól egészen augusztus 20-ig az eddigieknél több terméket, rendezvényt és árusítóhelyet vizsgálnak.
Mostantól a termékek fő alapanyagának eredetét kötelező feltüntetni a csomagoláson.
Európában ebben az üzletágban az egyik legnagyobb cég az olasz Costa Croisiere (Costa Crociere), amely jelenleg 15 óriáshajót üzemeltet. Ez a vállalat kezdeményezte a reformot.
Elkezdődött pénteken Berlinben a Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW), a világ legnagyobb mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vására, a magyar standot Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg.
Frissföl, lapkasajt, rudacska és szójatej. Évek óta kaphatók a hazai boltokban az élelmiszerekre megszólalásig hasonlító dolgok, és sokan veszik is őket, pedig nem is feltétlenül olcsók. Megnéztük, mit kockáztatunk, ha ezeket fogyasztjuk.
Magyarországon évente közel 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki a kukába. Ez átszámítva, háztartásonként mintegy 40 kg-ot jelent, noha vannak családok, ahol a mindennapi élelem beszerzése is gondot okoz. A 78. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) szervező Agrármarketing Centrum (AMC) ezért is döntött úgy, hogy a fenntarthatóság, az újrahasznosítás és a segítségnyújtás jegyében a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közreműködésével a kiállításon megmaradt még fogyasztható, illetve tartós élelmiszereket jótékony célra ajánlják fel.
Egy árupiaci szakértő vészjósló képet vetít előre.