"ÉLELMISZERPAZARLÁS" címkével ellátott hírek
Nagyobb mértékű élelmiszerpazarlást eredményez a jobb minőségű étrend - mutatták ki amerikai kutatók tanulmányukban, amely szerint az amerikaiak fejenként naponta 422 gramm élelmet dobnak ki.
Néhány jótékony szervezet már most készül az év második felének nehezebb időszakaira, egyesek élelmiszer és egyéb adományok gyűjtésével, mások iskolatáska csereakcióval. A Magyar Élelmiszer Bank Egyesület összegezte eddigi éves eredményeit és most próbál a pazarlásból származó, egészséges ételek megmentéséért és felhasználásáért tenni, főként a nagyobb hipermarketekkel társulva.
Bár kevesebbet is eszünk, mint a rendszerváltás idejét, ez leginkább a pazarlás mértékére vonatkozik – még így is évente kétmillió tonna megy a szemétbe.
Munkacsoportot hozott létre az Agrárgazdasági Kutató intézet (AKI) az élelmiszerpazarlásból adódó, évi mintegy 200 milliárd forintnyi veszteség csökkentése érdekében - mondta el Kürthy Gyöngyi, az AKI élelmiszerlánc elemzési osztályának vezetője az MTI-nek.
Nemzeti élelmiszerpazarlás elleni program indítására tesz javaslatot az LMP. Ennek keretében civil szervezeteknek nyújtanának támogatást ahhoz, hogy a felesleget eljuttathassák a rászorulóknak.