"ÉPÍTŐIPAR" címkével ellátott hírek
Mielőtt bárki félreértené, festékről van szó, méghozzá egy jó minőségű lazúrfestékről, amelyhez igencsak baráti áron jutottam hozzá a Layer Kft. sajátos kezdeményezésének köszönhetően. Alkudni kötelező, szólt a szlogen, és én meg is tettem.
Az építőipar kapacitáshiányára és az ebből következő építkezési csúszásokra figyelmeztettek az MTI-nek nyilatkozó szakértők pénteken az első féléves lakásépítési adatok kapcsán, de továbbra is jelentős keresletre számítanak az ingatlanpiacon.
Az osztrák Leier építőipari cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Leier Hungária Kft. 7 milliárd forintos beruházást hajt végre hat építőanyag-gyártó üzemében, a 101 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 1,28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatón pénteken, Budapesten.
Májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 7,5 százalékkal emelkedett.
A szeghalmi központú Layer Kft-nél nagy hangsúlyt fektetnek az egyedi igények kielégítésére. Így van ez az előregyártott betonelemek készítésénél, de más egyéb területeken is, hiszen a versenyképességhez ma már ez szinte elengedhetetlen.
Idei teljesítményével az építőipar jelentősen hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez - állapították meg elemzők a KSH csütörtökön kiadott jelentését az MTI-nek kommentálva. Tavaly, amikor 2,0 százalékos volt a GDP növekedése, az építőipar visszaesése 0,6 százalékpontot rontott az adaton.
A Layer Kft. tevékenységei között természetesen jelen van a kereskedelmi szolgáltatás is, amit a környékben élők jól tudhatnak, hiszen több mint húsz éve, 1996 ót áll ott áruházuk Szeghalmon, a vasútállomás közelében. Elvben mindenki ismeri, de valóban ismeri?
Hat pavilonban tizenhét ország hétszáz kiállítója várja majd az érdeklődőket a Consturma Építőipari és Otthonteremtési Szakkiállításon.
Az Oscar díjas színész, Kevin Kline mondta valahol: „Az utólagos éleslátás olyan, mint az előrelátás jövő nélkül.” A szeghalmi székhelyű Layer Kft.-nél tisztában vannak ennek az igazságával, hiszen egy betonbiztos ötlettel álltak elő, amikor a betongyártás fejlesztésébe kezdtek.
Nehéz idők járnak mostanában a kisebb építőipari vállalkozásokra. Kevés a lakossági megrendelés és az ipari beruházás, a közbeszerzéseken pedig a kisvállalkozások csak nehezen tudnak labdába rúgni. Ráadásul a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus beruházásai – melyeken esetleg alvállalkozói szerephez juthatnának -, jórészt még el sem kezdődtek. A túlélés tehát nem egyszerű – egyebek mellett erről is beszélgettünk Tótka Sándorral, a gyomaendrődi Tótkaép Építőipari Kft. ügyvezetőjével, aki már harminc éve dolgozik vállalkozóként a szakmában.