"ÉPÍTŐIPAR" címkével ellátott hírek
Májusban az építőipari termelés volumene 35,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist az áprilisi 22,1 százalék után - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz képest az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése 7,5 százalékkal emelkedett.
A szeghalmi központú Layer Kft-nél nagy hangsúlyt fektetnek az egyedi igények kielégítésére. Így van ez az előregyártott betonelemek készítésénél, de más egyéb területeken is, hiszen a versenyképességhez ma már ez szinte elengedhetetlen.
Idei teljesítményével az építőipar jelentősen hozzájárul a bruttó hazai termék (GDP) növekedéséhez - állapították meg elemzők a KSH csütörtökön kiadott jelentését az MTI-nek kommentálva. Tavaly, amikor 2,0 százalékos volt a GDP növekedése, az építőipar visszaesése 0,6 százalékpontot rontott az adaton.
A Layer Kft. tevékenységei között természetesen jelen van a kereskedelmi szolgáltatás is, amit a környékben élők jól tudhatnak, hiszen több mint húsz éve, 1996 ót áll ott áruházuk Szeghalmon, a vasútállomás közelében. Elvben mindenki ismeri, de valóban ismeri?
Hat pavilonban tizenhét ország hétszáz kiállítója várja majd az érdeklődőket a Consturma Építőipari és Otthonteremtési Szakkiállításon.
Az Oscar díjas színész, Kevin Kline mondta valahol: „Az utólagos éleslátás olyan, mint az előrelátás jövő nélkül.” A szeghalmi székhelyű Layer Kft.-nél tisztában vannak ennek az igazságával, hiszen egy betonbiztos ötlettel álltak elő, amikor a betongyártás fejlesztésébe kezdtek.
Nehéz idők járnak mostanában a kisebb építőipari vállalkozásokra. Kevés a lakossági megrendelés és az ipari beruházás, a közbeszerzéseken pedig a kisvállalkozások csak nehezen tudnak labdába rúgni. Ráadásul a 2014-2020-as uniós pénzügyi ciklus beruházásai – melyeken esetleg alvállalkozói szerephez juthatnának -, jórészt még el sem kezdődtek. A túlélés tehát nem egyszerű – egyebek mellett erről is beszélgettünk Tótka Sándorral, a gyomaendrődi Tótkaép Építőipari Kft. ügyvezetőjével, aki már harminc éve dolgozik vállalkozóként a szakmában.
Egy-egy építkezés vagy lakásfelújítás már önmagában is megterhelő, hát még akkor, ha nem találunk megfelelően szakképzett és megbízható munkaerőt. Magyarországon gyakorlatilag csak lasszóval lehet építőipari munkásokat fogni, ráadásul az egyre nagyobb kereslet a csalókat és kóklereket is előcsalogatja, éppen ezért mindenkinek érdemes résen lenni - írja a hirado.hu.
A létszámot és a 2015. évi árbevételt tekintve Békés megyében a szarvasi Integrál Építő Zrt. a legnagyobb magasépítő-ipari cég. Alapítója és elnök-vezérigazgatója Bődi János, aki eddigi munkáik közül a legnagyobb kihívásnak a békéscsabai Ibsen-palota felújítását, a legszebb feladatnak pedig a Szarvasi Vízi Színház megépítését tartja.