"ÉSZAKI-SARKKÖR" címkével ellátott hírek
Az északi sarkkör felmelegedése új kereskedelmi útvonalakat és bányászati lehetőségeket nyit meg, átrajzolva ezzel a világpolitikát - hangsúlyozták elemzők az M1 aktuális csatorna vasárnap esti műsorában.
Az egyre melegebb időjárás az északi sarkkörön is gondot okoz, orosz területen egy eddig alvó vírus kelt életre emiatt.
A jég alól felszabaduló északi sarki vizekben korlátlanul szaporodik a plankton és több olyan bálnafaj is ide költözött, amelyek eddig csak elvétve bukkantak fel a vidéken.
Norvég kutatók szerint a szerves hulladék óriási tömege veszélyezteti az Északi-sarkkör vidékén élő jeges sirályok életét, és a madarak túlélési esélyei egyre csökkennek.
Orosz tudósok szerint a területre eddig nem jellemző állat- és növényfajok, közöttük közönséges barázdásbálnák jelentek meg az Északi-sarkon, a Ferenc József-földnél. Marija Gavrilo, az Orosz Északi-sarkkör elnevezésű nemzeti park igazgató-helyettese szerint még korai lenne arról beszélni, hogy a globális éghajlatváltozás következménye-e a szokatlan állat- és növényfajok megjelenése, vagy csupán a terület intenzívebb tanulmányozása folytán derült fény a jelenlétükre, de azt remélik, hogy a kutatások folytatódnak, és valamilyen törvényszerűséget megállapíthatnak majd.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft