"EURÓ" címkével ellátott hírek
Lassan tizenöt éve, hogy az Európai Unió történetének legnagyobb bővítése megtörtént, amikor Magyarország is csatlakozott a közösséghez. Ugyanakkor az EU keleti tagállamai napjainkban inkább kelet felé tekintenek, Oroszországgal és Kínával fűzik szorosabbra a kapcsolatukat ahelyett, hogy például az euró bevezetésén gondolkodnának - olvasható a JP Morgan napokban kiadott elemzésében. Közben az EU is próbál új területek felé nyitni, így a következő években a jelenlegi tagállamok meggyőzése mellett a nyugat-balkáni bővítés is terítékre kerülhet.
Közel a történelmi csúcs.
Hároméves mélypontra került a forint, az elemzők már azt vizsgálják, elérhetünk-e a történelmi mélypontra.
Közel a 320 forintos euróárfolyam.
A felzárkózás legfontosabb eszköze a versenyképességet támogató tagállami gazdaságpoltika, az euróövezeti tagság önmagában nem szünteti meg Európa keleti felének a lemaradását - jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteken Szófiában az Ecofin Tanács ülésén.
A magyarok által is igényelhető digitális állampolgársághoz egy saját kriptopénzen dolgoznak az észtek. Az Európai Központi Bank szerint ez veszélyes lehet az euróra.
Júliusi szintre süllyedt az euró a dollárral szemben és két százalék mínuszba került a madridi értéktőzsde irányadó mutatója azután, hogy a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken megszavazták a független Katalán Köztársaság létrehozását célzó javaslatot.
Az euró bevezetése a dél-európai országok sorsára juttatná a kelet-közép-európai országokat Hans-Werner Sinn közgazdász professzor, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének egykori elnöke szerint.
Magyarország egyelőre nem kívánja sürgetni az euró bevezetését, mert amíg a magyar gazdasági fejlettség nem éri el a megfelelő szintet, a csatlakozás vesztese lehet. "Lehet eurónk, de mostanában azért nem lesz" - mondta a nemzetgazdasági miniszter Tusnádfürdőn a KarcFM-nek.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés