"FEKETE LYUK" címkével ellátott hírek
A valaha megfigyelt legtávolabbi szupernehéz, vagyis nagyon nagy tömegű fekete lyukat fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport - adta hírül a BBC honlapja.
A világ 10 különböző pontján lévő rádióteleszkópot hangoltak össze a kutatók, hogy lefotózzák azt, amit még sosem láthatott az ember. A Tejútrendszer közepén lévő fekete lyuk eseményhorizontja 20 millió kilométer széles, e mögé kellett belátnunk valahogy.
Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal. A NASA szakértői szerint a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta.
Albert Einstein relativitáselmélete, egy amerikai lézerobszervatórium, az ELTE, még nem detektált gravitációs hullámok, valamint fekete lyukak összeolvadása - az M1 Minden tudás című műsorából kiderült, hogyan kapcsolódnak egymáshoz eme láncszemek - olvasható a híradó.hu-n.
Öt szupermasszív, por- és gázlepelbe burkolózott fekete lyukat azonosítottak brit csillagászok, akik felfedezésükről a Királyi Csillagászati Társaság Walesben zajló éves közgyűlésén számoltak be hétfőn, és tanulmányukat az Astrophysical Journal fogadta el közlésre.
Csillapíthatatlan étvágyú fekete lyukat fedeztek fel amerikai asztronómusok a NASA NuSTAR röntgencsillagászati műholdjának felvételén.
Ausztrál és francia csillagászok habzsoló fekete lyukat fedeztek fel, amely tízszer nagyobb sebességgel szippantja be a gázokat, mint bármely más ismert "fajtársa".
A Tejútrendszertől 12 millió fényévnyire ritka, közepes tömegű fekete lyukat fedeztek fel, amelynek létezését a pulzáló sugárzás árulta el.
Nagyokat lakmározik a Tejútrendszer közepén elhelyezkedő fekete lyuk abból a rendkívül forró csillagközi gázfelhőből, amely a szakemberek észlelése szerint egyre gyorsuló, spirálozó mozgással a mindent elnyelő égitest felé zuhan.
A fekete lyukakról annyit tudni lehet, hogy a legtöbb csillagrendszer közepén megtalálhatók, de az továbbra is rejtély, hogyan formálódnak, és milyen befolyással vannak a galaxisok fejlődésére. A kiterjedt megfigyelések ellenére viszonylag kevés részletes információ áll rendelkezésre a szupermasszív égitestekről, az utóbbi tizenöt évben alig száz tömegét tudták a kutatók megbecsülni. A fekete lyukak zöme ugyanis olyan távol van, hogy még a Hubble-űrteleszkóp segítségével sem lehet tüzetesen "szemügyre venni" őket, másfelől közvetlenül nem is láthatók.