"FENYŐFA" címkével ellátott hírek
Háromféle fenyő verseng a vásárlók kegyeiért évek óta: a Nordmann-fenyő a legnépszerűbb, amit árban lassan kezd behozni az egyre fogyó luc, és a sor végén kullog szegény ezüstfenyő, amit kevesen szeretnek, mert szép ugyan, de nagyon szúr. Fenyőfakisokos az alábbiakban, Biza Klárával, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnökével.
Húsz százalékkal emelkedhetnek idén a fenyőárak a tavalyihoz képest, állítja a Fenyőfa.hu munkatársa. Virovecz Mária szerint 2017-ben a luc lesz a sláger.
A hagyomány folytatódik.
A fenyők méterenkénti kiskereskedelmi ára nem változik a tavalyihoz képest - közölte Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesülete (MAKERT) elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.
A műfenyőre szavazók sokszor környezet- vagy természetvédelmi szempontok miatt nem vesznek valódi fát, azt azonban tudni kell, hogy a karácsonyi fenyő éppolyan termesztett növény, mint a vágott virág, annyi különbséggel, hogy a vízkereszt után kirakott fákat fel is dolgozzák, biomasszaként hasznosítják - olvasható a híradó.hu-n.
A címben szereplő kérdésre érkező leggyorsabb és legegyszerűbb válasz az, hogy az élő fenyő szinte minden szempontból jobb döntés. A műfenyő átlagos élettartama ugyanis mindössze öt-hat év – áll az Ankert.hu, internetes kertészeti magazin közlésében. Hozzáteszik, ha ennyi ideig használják, akkor nagyjából háromszor annyi üvegházhatású gáz kibocsátásával jár, a legyártása és a szállítása, mint az élő fenyőé.
Országszerte a jövő hét végétől kezdik árulni a fenyőfákat, az árak az előző évhez képest nem változnak - mondta Biza Klára, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének (Makert) elnöke az MTI érdeklődésére.
November 25-én, kedden délelőtt állítják fel a polgármesteri hivatal előtt Békéscsaba karácsonyfáját. Az 5 méter átmérőjű, 20 éves, 13 méter magas, egy tonna súlyú ezüstfenyőt egy békéscsabai lakos ajánlotta fel a város számára. A díszítés miatt azonban néhány métert le kell vágni belőle.
November 27-én szállították a Szabó László által felajánlott hatalmas fenyőt a békéscsabai városháza elé, ami közel 25 évig növekedett a dobozi Ady Endre utcában. A kilenc méteresből hét méteresre „kurtított” fa díszítette a békéscsabai főteret november végétől mostanáig.
Levetkőzték díszeiket a karácsonyfák, a december végén még főszerepet játszó tűlevelűekre ma már semmi szükség. Vízkeresztkor, január 6-án szokás leszedni a fákat, aztán sorsukat az dönti el, hogy milyen jellegű fenyők. A gyökeresek járnak a legjobban, azokat kertbe, udvarra kiültetik, a műfenyők dobozba, zsákokba kerülnek, azonban a vágottak a kukában végzik.