"FIZIKA" címkével ellátott hírek
Lélegzetelállító eredményekhez vezethet a neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámok észlelése a szakértők szerint. Először sikerült kutatóknak közvetlenül észlelniük neutroncsillag-összeolvadásból származó gravitációs hullámokat az amerikai lézer interferométeres gravitációshullám-vizsgáló obszervatórium (LIGO) és olaszországi párja, a VIRGO detektoraival.
A Washington Állami Egyetem fizikusai negatív tömegű folyadékot hoztak létre, amely az erő irányával ellentétes mozgást végez - adta hírül szerdán a BBC News.
A neutrínóoszcilláció felfedezéséért Kadzsita Takaaki japán és Arthur B. McDonald kanadai tudós kapja az idei fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia keddi stockholmi bejelentése szerint.
Hétfőn folytatódnak az írásbeli érettségi vizsgák, a diákok fizikából és rajzból adnak számot tudásukról. Az írásbelik május 26-án zárulnak, ezt követik június 5-től az emelt, majd a középszintű szóbelik.
Diákokat és felkészítő tanáraikat látták vendégül szerda délután a Békés Megyei Kormányhivatal épületében. A viharsarki tanulók az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért kiváló teljesítményük okán részesültek elismerésben.
Az oktatási tárca tervei szerint 2012-től az általános iskolák felső tagozatain választhatnának, hogy a jelenlegi keretekben vagy összevontan oktatják a természettudományos tárgyakat: a biológiát, a fizikát és a kémiát - mondta Arató Gergely, államtitkár.