"FÓKA" címkével ellátott hírek
A Déli-sark körüli tengerekben élő két fókafaj egyedei segítenek brit kutatóknak abban, hogy adatokat gyűjtsenek a nyugat-antarktiszi fogyatkozó jégtakaró körüli vizek hőmérsékletéről és sótartalmáról, hogy a klímakutatók még pontosabb előrejelzéseket készíthessenek a jégtakaró olvadásáról.
A medvefókákat is fenyegeti az antarktiszi klímaváltozás: csaknem három évtized megfigyelései azt mutatják, kisebb nőstények születnek, és azok, amelyek megérik a nemzőképes kort, később szaporodnak.
Egy óceánkutató által ötvennyolc éve az Atlanti-óceánba bocsátott üvegpalackot talált egy fókákat tanulmányozó biológus Új-Skócia közelében.
A legközelebbi nyílt víztől hat kilométerre, az erdő mélyén bukkantak egy fókaborjúra Svédország keleti részén. A svéd média azt feszegeti, hogyan kerülhetett ilyen szokatlanul messzire a víztől a kis tengeri emlős.
Képesek az orrukon elhelyezkedő bajszukkal felmérni a tárgyak nagyságát a fókák - derült ki abból a kutatásból, amelyet a Manchesteri Városi Egyetem munkatársai végeztek.
A grönlandi viking telepesek kedvelték a fókahúst, amely jelentős szerepet játszott étrendjükben - derítették ki dán és kanadai kutatók. A Koppenhágai Egyetem, az Aarhusi Egyetem, a Dán Nemzeti Múzeum, valamint a Vancouveri Egyetem kutatói eredményeiket egy tanulmánysorozatban ismertetik a Journal of the North Atlantic című folyóiratban.
Amerikai kutatók szerint a nyári tengeri jég hiánya megváltoztatja a csendes-óceáni rozmárok viselkedését.
Görbicz Anita egy bátorító csókkal "hangolt" a Németország elleni Eb-selejtezőre.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó