"FOLYÓK" címkével ellátott hírek
Ma ugranak Magyarország és Európa-szerte a Természetvédelmi Világalap (WWF) Nagy Ugrás kampányának keretében több mint 500 helyen százezrek folyókba és más természetes vizekbe, hogy felhívják a figyelmet az éltető vizek fontosságára. Az akció magyarországi központi helyszíne idén Göd lesz.
A Duna és a Dráva kivételével az összes folyó jégben áll - mondta Láng István, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője csütörtökön Budapesten.
Az Országos Műszaki Irányító Törzs legfrissebb adatai szerint 677 kilométer árvízi védvonalat felügyelnek a folyók mentén és 58.600 hektár területet érint a belvíz.
Az árhullám vasárnapra átvonult már a nagyvároson, és az evakuált 65 ezer lakos megkezdhette a hazaköltözést, de a károk helyreállítása hosszú ideig eltart majd. Hetekig, sőt, akár hónapokig tartó áramkimaradást okozhatott Calgaryban az árvíz - közölte vasárnap a város vezetése.
Jelenleg 2402 km-en van árvízvédelmi készültség, a védekezésben az elmúlt 24 órában több mint 2700-an vettek részt, a munkálatok napi költsége 74,3 millió Ft. Az elmúlt 24 órában a Felső-Tisza vízgyűjtőjének külföldi területein nem esett, itthon is csak elszórtan volt kisebb csapadék, így folytatódott az árhullám levonulása, és az előrejelzések szerint a következő napokban is ez várható. Az ország nyugati és középső területein már mindenhol az apadás jellemző, a keleti területeken pedig az alsó szakaszaikon áradnak a folyók - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság kedden.
Másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Sajón, a Taktán és a Tarnán levonuló árhullám miatt mind a három folyón hétfőn az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvizig) - tájékoztatta Csont Csaba védelemvezető-helyettes.
A szibériai folyók vizének egy részét déli irányba kell folyatni, és Oroszországnak a közép-ázsiai országokba vizet kell eladni, ez olyan hatalmas bevételt jelentene, hogy a mintegy 25 milliárd dolláros költség miatt nem is kell aggódnia a kormánynak, állítja Jurij Luzskov moszkvai polgármester.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés