"FUKUSIMA" címkével ellátott hírek
A Fukusima-1 atomerőmű területén erősen sugárzó radioaktív forrást észleltek, amely a megengedett határérték százszorosát bocsátja ki - közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO japán energiavállalat.
Határozottan elítélte a japán kormány az ország legnagyobb atomipari vállalatát, a TEPCO-t. Kiderült ugyanis, hogy a cég az öt évvel ezelőtti fukusimai földrengés és szökőár után két hónapig nem tudta megállapítani azt, hogy a Fukusima-1 atomerőművének három reaktorában magolvadás ment végbe, pedig már három napra rá lehetett volna tudni.
A japán kormány pénteken jóváhagyta a négy évvel ezelőtti földrengésben megsérült fukusimai atomerőmű mintegy 40 évesre tervezett bontási menetrendjét.
A 6-os számú reaktor hűtőrendszerét az incidens nyomán leállították. Legalább egy napig, amíg kijavítják a hibát, így is fog maradni.
Visszatért a Fukusimához közeli folyóba azoknak a lazacoknak egy része, amelyeket valószínűleg 2011-ben, a hatalmas erejű földrengés és szökőár, valamint a természeti katasztrófa által az atomerőműben okozott pusztítás évében engedtek útjukra.
Novemberben megkezdődhet az elhasznált fűtőelemek kiemelése a két és fél éve balesetet szenvedett fukusimai atomerőmű 4-es reaktorának pihentető medencéjéből, miután a japán atomenergetikai hatóság szerdán jóváhagyta a terveket.
A fukusimai atomerőmű egyik dolgozójának gondatlansága miatt legalább tíz tonna erősen sugárszennyezett víz folyt el a létesítmény hűtőrendszeréből; a radioaktív vízzel hat ember került kapcsolatba - közölte szerdán az erőművet üzemeltető vállalat (Tepco).
Újabb léket talált a két és fél évvel ezelőtt balesetet szenvedett Fukusima-1 erőműben a létesítményt üzemeltető Tepco energiavállalat.
A helyi halászszövetkezet augusztusban felfüggesztette tevékenységét, miután kiderült, hogy sugárszennyezett talajvíz szivárog az óceánba, ám japán hivatalos források szerint nem haladja meg az ártalmas szintet sem a tengerből származó állatok, sem a tengervíz radioaktivitása.
Először engedélyezték a japán hatóságok, hogy a fukusimai erőmű környékén lakók huzamosabb időre visszatérhessenek otthonukba - jelentette pénteken a japán média.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft