"GÁZ" címkével ellátott hírek
Az idén két részletben, várhatóan öt százalékkal drágul a földgáz a lakosság számára, és a villamos energia ára is emelkedhet Romániában - mondta Niculae Havrilet, az energiaár-szabályozó hatóság vezetője pénteken.
A Gazprom előzetes megállapodást kötött kínai partnerével, miszerint a CNPC 25 milliárd dollár (körülbelül 5,6 ezer milliárd forint)) előleget fizet az orosz gázért - közölte Alekszandr Medvegyev, az orosz állami energetikai cég exportvállalatának vezetője pénteken.
Több mint a százszorosára emelkedett a Magyarországról Ukrajnába szállított földgáz napi mennyisége kedden, amikor 2,46 millió köbméter érkezett magyar vezetékeken a kelet-európai országba, a korábbi napok mintegy 22,5 ezer köbméteréhez képest.
Nincs veszélyben Magyarország gázellátása, akkor sem, ha Oroszország beváltja fenyegetését, és leállítja az Ukrajnán át vezető vonalon a szállítást. Az illetékes hivatal elemzése szerint probléma esetén a nyugatról érkező mennyiség is ki tudja elégíteni Magyarország gázigényét a tavaszi-nyári időszakban, és akkor még a kereskedelmi, vagy biztonsági tárolókból ki sem kell venni az azokban tárolt gázt - a hirado.hu tájékoztatása szerint.
Április 1-től újra csökken a rezsi, a gáz ára 6,5 százalékkal mérséklődik.
Az Európai Bizottság energiaügyi biztosa szerint Oroszország nem állítja le és nem is csökkenti a földgázszállítást az Európai Unióba az ukrajnai válság miatt.
Az Európai Unió döntéshozóit aggasztja a gázhiány kialakulása Ukrajnában, de Európában nincs közvetlen ellátási veszély, mert magasabbak a tartalékok az enyhe tél után - mondta Günther Oettinger, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa kedden.
Évek óta csökken a gázfogyasztás Magyarországon, tavaly 1,02 milliárd köbméterrel kevesebb gáz fogyott 2012-höz képest, míg öt év alatt 4,27 milliárd köbméter a csökkenés - közölte Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az MTI-vel csütörtökön.
Ősszel kezdődik meg a Déli Áramlat Fekete-tenger alatti szakaszának építése - közölte a Gazprom.
A rezsicsökkentés 2013 januárjában kezdődött, idén pedig három lépcsőben még tovább csökkennek a közüzemi díjak - írta a hirado.hu.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft