"GYULAI KOLBÁSZ" címkével ellátott hírek
Kedves Olvasónk! A szokásostól eltérően, ezúttal nem a fürdővárosi Gyulahús Kft. legújabb termékét mutatjuk be, hanem… illetve mégis! Ha a receptet végig olvasod, majdan a „kotta” alapján elkészíted a nem mindennapi pikáns étket, garantáltan egy vadonatúj élményben lesz részed.
Kontra és pró nagyot változott a világ néhány év leforgása alatt Gyulán, a poklot és a mennyet egyaránt megjárta a csaknem 150 éves helyi húsfeldolgozó ipar - szakembergárdája és több száz fős dolgozói állománya. Hogyan menekült meg Magyarország legkorábban alapított húsipari cége? Ennek jártunk utána.
Két új gép segíti a munkát a Gyulahúsnál, a szárazáru üzemben már munkába is álltak a berendezések, amik nem csak javítják a cég energiafelhasználását, de segítik a biztonságosabb, jobb termelési környezet kialakítását.
A Hungarikum Bizottság döntésével öt új taggal bővült a hungarikumok gyűjteménye; emellett öt új elem került be a Magyar Értéktárba - közölte a bizottság ülése után a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön Ópusztaszeren.
És akkor a gyulai hentesek ecsetet, festéket, kefét ragadtak, és hozzáláttak. Hozzáláttak a munkához. Először is birtokba vették a Kétegyházi út sarkán üresen álló, önkormányzati segítséggel felújított egykori közvágóhíd épületét. Másodszor az időközben visszakerült húsipari kiállítás anyagát kezdték el felújítani, kicsinosítani, kiállításra alkalmassá tenni. Ki kellett tenniük magukért, mert nagyon csekély (jelképes) térítés ellenében kapták meg az épületet, azért, hogy a legautentikusabb helyszínen tudják bemutatni a méltán világhírnévre szert tett gyulai hentesek életét. Legyen a jelenkor méltó a városnak világhírnevet hozó elődökhöz, a Gyulai Kolbász feltalálóihoz! Erre a feladatra vállalkoztak.
Tíz százalékkal növelte exportbevételét 2011-ben a Gyulai Húskombinát Zrt, a társaság az orosz piacon tudott több terméket értékesíteni.
Éppen 60 évvel ezelőtt fejeződött be tragikusan az egyik leghíresebb és legnagyobb hatású gyulai ember élete. Nem másról, mint a gyulai húsipar és a gyulai kolbász megteremtőjéről, Stéberl Andrásról van szó. Korát messze megelőzve rájött, a jó termékeit milyen reklám- és marketingfogásokkal tudja eladni, de ő volt a gyulai hentesek közül az, aki már tudatosan hangsúlyt helyezett áruinak exportjára és nemzetközi elismertetésére. S ő volt az első, aki tudta: továbblépni csak akkor és úgy tud, ha nagyipari méretekre áll át. Ha kicsit késve is, de Gyula díszpolgára lett. Bár voltak évtizedek, mikor megfeledkezni látszottak róla.