"HAJLÉKTALANSZÁLLÓ" címkével ellátott hírek
A krízisidőszak első hónapjában a hajléktalan emberek számára fenntartott éjjeli menedékhelyek kihasználtsága országosan 72 százalék volt - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelő államtitkár kedden, budapesti sajtótájékoztatón.
A hajléktalanokat ellátó intézmények kihasználtsága elérte, illetve meg is haladta a száz százalékot, de továbbra is befogadnak minden veszélyeztetett helyzetben lévőt - mondta Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány (HKA) kuratóriumának elnöke szombaton az MTI-nek.
Ma kezdődik meg a hajléktalanok téli ellátása, a rászorulók számára a krízisidőszak végéig, jövő tavaszig az eddiginél mintegy ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre.
Megnyílhat a szekszárdi hajléktalanszálló női részlege, amely csütörtökön megkapta a Tolna Megyei Kormányhivataltól működési engedélyét - közölte a hivatal pénteken az MTI-vel.
Sok hajléktalan nem csak azért nem veszi igénybe a szállókat, mert félti az értékeit, hanem mert a szigorú szabályokhoz és a többi emberhez nehéz alkalmazkodni - mondta Aknai Zoltán, a Menhely Alapítvány igazgatója.
Férőhelyhez juthat az összes hajléktalan a télen, a rászorulóknak az eddiginél ezerötszázzal több férőhely áll rendelkezésre az országban. A Menhely Alapítvány vezetője arról számolt be a Magyar Hírlapnak, hogy a hidegebb napokon akár több száz is lehet a szervezethez befutó segélykérések száma.
Siófokon november elsején nyit a hajléktalanszálló, amely a felújítás és bővítés után hivatalosan 45 férőhellyel rendelkezik, de krízis esetén 70 rászorultat is képes ellátni - számolt be az MTI-nek pénteken Csák Tivadarné, az intézmény szakmai vezetője.
Ferenc pápa látogatást tett a Szent Péter tér közelében nyitott hajléktalanszálláson, amelynek vendégeivel is elbeszélgetett - adta hírül pénteken a Vatikán.
Ferenc pápa kérésére szállást alakítanak ki a hajléktalanok befogadására a Szent Péter tér közelében - jelentette be Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás vasárnap.
Nyolcvanöt százalékos volt a hajléktalanszállók kihasználtsága Budapesten az elmúlt éjszaka - közölte a Menhely Alapítvány módszertani munkatársa kedden az MTI megkeresésére.