"HAJÓZÁS" címkével ellátott hírek
Újabb jó szezonra számít a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) az idén a kiemelkedően jó tavalyi után, a tervek szerint 2017-ben 5,2 százalék nő a tavalyi 2,64 milliárd forintos nettó árbevétel.
A Dunán kialakult jégviszonyok miatt teljes hajózási zárlatot rendeltek el kedden délután - közölte Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-vel.
Sok új északi-sarkvidéki hajózási útvonal nyílhat meg a 21. században az olvadó jég miatt még akkor is, ha a széndioxid-kibocsátás a legkedvezőbb forgatókönyv szerint alakul - állapította meg egy új brit tanulmány.
Mintegy ötezer ember ingyenesen utazhat a Dunán vasárnap délelőtt felvonuló 23 hajón, amivel elindul az idei dunai hajózási szezon - mondta a rendezvényen Völner Pál, a Magyar Hajózási Országos Szövetségének (MAHOSZ) elnöke, Budapesten.
A Siófokról Balatonfüredre érkező első hajó fogadásával megkezdődött a 170. balatoni hajózási idény szombaton. A főszezon kezdetéig, július 11-éig fokozatosan huszonkét kikötő és huszonnégy hajó áll szolgálatba a Balatonon - mondta a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az ünnepi eseményen.
Hibrid hajóval és a felújított Siófok katamaránnal indul április 4-én a balatoni hajózási szezon. Nem emelkednek majd a jegyárak, sőt, számos új kedvezményt is bevezetnek – mondta el a Ma reggelben a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója.
Egyedülálló projektbe kezdett be a Google, amely végigfotózza a Dunát, a folyóról nagyobb méretű folyami hajóra szerelve készít Street View panorámákat. Ezzel virtuálisan is végighajózhatóvá válik a folyó. A Google korábban is készített panorámafelvételeket folyókról, így a Temzéről, az Amazonasról és a Coloradóról, de nem olyan hosszú szakaszon, mint most a Duna esetében – hangzott el a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.
Az elektromos hajók készítése terén Magyarország a világ élvonalába tartozik, megelőzve komoly hagyománnyal és tengerrel rendelkező országokat is.
Magyar hajózási szakemberek hátrányosnak és feleslegesnek tartják a belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók munkaidejének szabályozására vonatkozó, új uniós javaslatot - közölte a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) és a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének (MBFSZ) elnöke az MTI kérdésére.
Nem emelkednek a jegyárak az idén a balatoni hajókon - ezt a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója jelentette be a szezon első napján. Halmos Gábor arról is beszélt: a cég 22 hajójának felkészítésére összesen 60 millió forintot fordítanak. Megkezdődött a vitorláskikötők újracölöpözése, a több mint 9 millió forintos beruházás pünkösdre fejeződik be.