"HAL" címkével ellátott hírek
Amur 21kg, busa 55 kg, csuka 14 kg, dévér keszeg 6 kg, fekete amur 25 kg, kárász 3,5 kg, ponty 25,3 kg és süllő 12 kg. A felsorolt halak egy nagy tekintélyű, igazmondó horgász pedigréjén is kiválóan mutatnának, de büszke lehet erre a halsorozatra az a horgászvíz tulajdonos is, ahonnan ilyen halakat lehet fogni.
A halhús áfájának tervezett csökkentése a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) szerint 15 százalékkal mérsékelheti a halárakat, élénkítheti a fogyasztást, és az ágazat minden szereplőjének kedvez majd - mondta Németh István, a szervezet elnöke az MTI érdeklődésére pénteken.
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön - mondta Fazekas Sándor földművelés miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén a szaktárca pénteki közleménye szerint.
Több mint 200 kg halat foglalt le a Nébih egy balatoni akciója során.
Tavaly már kijött egy egészen hihetetlen adat az óceánok szennyezettségéről, de most egy annál is megdöbbentőbb, tudományos alapú és sajnos teljesen reális előrejelzés készült az ügyben.
A bajok számomra úgy harminc éve akkor kezdődtek, amikor felfedeztem a kedvenc narancslém címkéjén, hogy többnyire sárgarépából készítik. Jaj, Tervezőm!, csaptam a homlokomra. Sajnos tovább is van, mondom még…
Amikor a Körösök még a saját maguk által választott mederben folytak, akkor a Fehér-Körös és a Fekete-Körös Békés alatt keltek egybe egymással. A XIX: század közepééig, a vizek szabad folyása miatt, a folyók közelében élőket szinte évente sújtotta árvíz, ami mindent vitt. A vízparti településeknek külön-külön semmilyen lehetőségük nem volt önmaguk megvédésére, az életet adó víz volt az úr mindenfelé.
Ahol nincs, ne keresd! – Horgászbölcsesség, melyet én akkor hallottam, amikor elkísértem horgászbarátomat, egyébként minden vizek tudóját horgászni. A hely, ahová elvitt, egy ároknak tűnt a puszta közepén, ahol árnyék nyomokban sem volt felfedezhető. Aznap az égen hét nap sütött és az emberről mozdulatlanul is patakokban folyt le a víz. Négy óra keresgéltünk, de még a szél sem mozdította meg az úszónkat ezért felszedelőzködtünk tehát, és a tuti helyről átmentünk egy halastóra, ahol két perc után kiderült a vízről, hogy tele van hallal. Mindez harminc évvel ezelőtt történt.
Az EP-képviselő szerint az édesvízi akvakultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól.
Békés megyei ízei „gyűltek össze” egy helyen szombaton, hogy az érdeklődők bátrán tudjanak kóstolni, vásárolni és a termelőkkel, termékekkel ismerkedni. A rendezvény két napos, tehát aki szombaton nem tette tiszteletét Békéscsabán a ligetben, annak még vasárnap lesz lehetősége meglátogatni a rendezvényt.