"HALTENYÉSZTÉS" címkével ellátott hírek
A Földművelésügyi Minisztérium azon dolgozik, hogy a következő uniós fejlesztési ciklusban a magyarországi édesvízi haltenyésztés támogatása megmaradjon a mostanihoz hasonló szinten - mondta Ugron Ákos Gábor, a szaktárca állami földekért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Szarvason.
„A turizmus és turisztikai szolgáltatások nemcsak a tengeri halászok, hanem az édesvízi haltenyésztők számára is komoly lehetőségeket rejtenek magukban, ezért kifejezetten örülök, hogy az Európai Parlament saját jelentést fogadott el a halászat és a turizmus kapcsolata tárgyában” - jelentette ki Erdős Norbert EP-képviselő a jelentés megszavazását követően Strasbourgban. A fideszes politikus azonban hozzátette: az édesvízi haltenyésztés jelenlegi finanszírozása nem elegendő, ennél többre van szükség.
Az EP-képviselő szerint az édesvízi akvakultúrát meg kell szabadítani az indokolatlanul szigorú és felesleges fenntarthatósági előírásoktól.
A Greenpeace szerint Magyarország számára is fontos az európai uniós halászati politika reformja, mert ennek keretében több forrás juthat a fenntartható édesvízi haltenyésztés támogatására.
Az üzemeltetési, haltermelési- és telepítési költségek növekedése ugyan mintegy 25 százalékos horgászjegyár-emelést tenne indokolttá, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezetése mégis úgy döntött, nem emeli a jövő évi területi engedélyek árát - közölte Füstös Gábor, a cég vezérigazgatója az MTI-vel.
Az orosházi Tóth és Tóth Kft. ügyvezető igazgatója és egyik tulajdonosa Tóth B. Mihály felmenői 1744-ben Zombáról érkező 70 telepes család között voltak. Az evangélikus vallású emberek a katolicizmus terjedése elől jöttek el a Tolna megyei településről, szerződést kötöttek báró Harruckern Ferenccel, a terület tulajdonosával. Ők tekinthetők Orosháza alapítóinak. Ma Orosházán Zombai utca, Zombán Orosházi utca emlékeztet a két település közti szoros kapcsolatra.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó