"HARANG" címkével ellátott hírek
Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában - így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata. A hétfőn este 10:3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy "ösztönzést adjon a megbékélésnek és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra".
Hetvenhárom év után újra együtt a három harang Füzesgyarmaton. Már szerdán megérkeztek, de csak másnap, szeptember 21-én, csütörtökön emelték be a református templom új harangjait a helyükre.
Búvárrégészek megtalálták a HMS Erebus roncsáról származó bronzharangot. A brit hajó közel 170 évvel ezelőtt tűnt el a kanadai sarkvidéket célzó expedíciója során.
A szegedi nagy árvíz évfordulóján ismét megszólal a Dóm nagyharangja, az ország második legnagyobb harangja évente mindössze hét alkalommal szól. A 8537 kilós monstrumot szerda hajnal kettőkor kondítják meg.
Adakozásból készült el a helyi ravatalozónál az a lélekharang, melynek avatására szeptember 21-én került sor.
Kéttonnás harang zuhant egy férfira Kínában, de burokként körbe véve őt, csupán foglyul ejtette, és az illetőnek a haja szála sem görbült meg.
Több ezren gyűltek össze szombat délután a párizsi Notre Dame katedrálisnál, hogy meghallgathassák a székesegyház kilenc új harangjának első játékát. Az egy és két méter átmérőjű új harangokat január végén szállították egy normandiai műhelyből Párizsba: a kisebbeket ott készítették, a legnagyobbat, amely 6,23 tonnát nyom, a hollandiai Astenben.
Nem mindennapi a történet, a helyszín és a megoldás sem. Belegabalyodott egy kezdő harangozó asszony a harangkötelekbe Nagy-Britanniában, ami miatt úgy bevágta a fejét a templomtorony falába, hogy elájult. Húsz tűzoltó munkálkodott kiszabadításán és leemelésén.
A Békés megyei település, Békés lakóit a köznyelv „madzagosoknak” hívja. A becenév – vagy gúnynév – nem most ragadt a békésiekre, régóta nevezik már így a kisvárosban élőket. De hogy miért, ezt nem mindenki tudja. A Nap kérdésében utánajártunk, vajon maguk a békésiek tudják-e, hogy ők miért madzagosok.