"HATÁRNYITÁS" címkével ellátott hírek
A Körösnagyharsány és Körösszeg közötti határátkelőhely véglegesítése volt a témája annak a találkozónak, amelyet 2017. április 22-én, szombaton tartottak Biharugrán. Kincses Zoltán írása.
Tíz új határátkelőt nyitnak meg alkalomszerűen a hétvégétől a magyar-román határszakaszon. Az intézkedést a tervek szerint a forgalom függvényében, három hét múlva értékelik. Az érintett települések kisebb-nagyobb ünnepségekkel készülnek a határnyitásra, melytől főként gazdasági kapcsolataik fellendülését remélik.
Történelmi pillanatot élt meg nyolc határmenti település szombaton délelőtt, ugyanis négy helyen időszakos határátkelőt nyitottak, amelyen szombatonként lehetőség nyílik az átlépésre a szomszédos települések és a két ország között.
A Magyarország és Románia közötti 450 km hosszú határszakaszon a program célul tűzte ki a nehezen megközelíthető, közvetlen közúti kapcsolattal nem rendelkező magyar és román zsáktelepülések közötti összeköttetés megteremtését és ezáltal az utazási idő lerövidítését, mely hozzájárul az érintett települések gazdasági, társadalmi, kulturális kapcsolatainak az erősítéséhez. Ennek a célnak az eléréséhez a program 10, a határon áthaladó út megépítését tette lehetővé.
Ha az Európai Unió még továbbmegy az Európai Parlament csütörtöki döntésénél, amelyben a testület Törökország európai uniós csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztésére szólított fel, Ankara megnyitja a határokat, és ezt az EU "tudja jól" - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Isztambulban.
A népszavazást követően pozitív híreket várnak Magyarországról a Belgrádban feltorlódott migránsok, azt remélik, a határ akár már hétfőn megnyílik előttük az Európai Unió belseje felé – erről számolt be az M1 szerbiai tudósítója - áll a híradó.hu írásában.
Valamivel több mint egy hónapos zárva tartás után csütörtökön újra megnyitják a régi, 5-ös úton fekvő Röszke 2 határátkelőhelyet Magyarország és Szerbia között - közölte a szerb belügyminisztérium az MTI-vel.
Köszönjük Magyarország címmel indított plakátkampányt a budapesti német nagykövetség és a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara. Így kívánják kifejezni hálájukat azért, hogy Magyarország éppen 25 éve nyitotta meg határait a keletnémet menekültek előtt.
Vasárnap este kezdődik Sopronban a negyedszázaddal ezelőtti páneurópai piknikre emlékező, keddig tartó eseménysorozat - írta a híradó.hu.
Egy osztrák és egy magyar művész munkáin keresztül idézi fel az Osztrák Kulturális Fórum épületében megnyílt kiállítás az 1989-es határnyitást az esemény 25. évfordulóján.