"HIROSIMA" címkével ellátott hírek
Egy amerikai Boeing 29-es bombázógép 1945. augusztus 6-án dobta le a történelem első stratégiai atombombáját a japán Hirosima városára. Nukleáris fegyvert háborús körülmények között mindmáig csak két alkalommal robbantottak fel: Hirosima és Nagaszaki városa felett.
Japánban tett hivatalos látogatásának befejezéseként hétfőn Kövér László ellátogatott a hirosimai Béke Emlékparkba és az Atombomba Emlékmúzeumba - tájékoztatta az Országgyűlés sajtóosztálya az MTI-t hétfőn.
Barack Obama amerikai elnök még ebben a hónapban ellátogat Hirosimába, hogy lerója tiszteletét az atomtámadás áldozatai előtt - jelentette be kedden a Fehér Ház. Obama az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki felkeresi az amerikai atomtámadás sújtotta japán várost.
Idén hetven éve, hogy Amerika atombombát dobott Hirosima és Nagaszaki japán városokra. Az újonnan kifejlesztett fegyverből csupán kettő legkevesebb 210 ezer ember halálát okozta, a túlélők éveken át a sugárzással járó kórokkal küszködtek. A borzalmas pusztítás már akkor megkérdőjelezte bevetésének helyességét, végezetül az atomfegyver-kísérletek tilalmáról rendelkező szerződés létrejöttéhez vezetett.
A Nagaszakira 1945-ben ledobott atombomba teljesen élethű, az eredeti atomfegyverhez hasonlóan sárgára festett másolatát vehetik szemügyre a látogatók a délnyugat-japán város egyik múzeumában.
1945. augusztus 6-án reggel fél nyolckor három amerikai repülőgép tűnt fel Hirosima japán nagyváros fölött. A B-29 típusú bombázó, az Enola Gay alacsonyabbra ereszkedett, és "valamilyen tárgyat" dobott le. 8 óra után 15 perccel és 17 másodperccel a város fölött vakító kékesfehér fény lobbant, majd mennydörgés következett és az azóta elhíresült gombafelhő szökött az ég felé: 600 méter magasságban felrobbant az első atombomba, a Little Boy, amelynek ereje 17 ezer tonna TNT-nek felelt meg.
Hirosimában kedden megemlékezést tartottak, amelyen tisztelegtek az áldozatok emléke előtt és állást foglaltak a nukleáris fegyverek ellen.