"HŐHULLÁM" címkével ellátott hírek
Az egyre gyakoribb és hosszabb északi-sarkvidéki hőhullámok miatt a kutatók az eddiginél is pesszimistább klímaváltozási forgatókönyveket fogalmaznak meg - írta a The Guardian online kiadása.
A tíz legintenzívebb magyarországi hőhullám közé is bekerült az egyik idei hőségperiódius - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. A honlapjukon közzétett elemzés szerint a melegedés töretlen, a jövőben egyre több és hosszabb hőhullám várható.
A csütörtök esti nyugat-dunántúli heves zivatarok ellenére az ország nagy részén még rendkívüli meleg volt az éjszaka - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken délután honlapján.
Ismét erősödik a felmelegedés, de most rövidebb ideig tart majd a hőséghullám - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján.
Nem lehet vitatni, hogy az elmúlt évtizedekben megnőtt a hőhullámok gyakorisága - mondta Juhász Árpád geológus.
Nem csak itthon, hanem Európa több országában is pokoli hőséget hozott az elmúlt napokban a Lucifer névre keresztelt hőhullám. Megkárosította a termést, lángra lobbantotta az aljnövényzetet.
Az már biztos, hogy a mostani lesz a 2017-es nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma: a legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt - írja a híradó.hu.
Afrika felől érkező hőhullám okoz rendkívüli kánikulát Spanyolországban, amely a spanyol meteorológiai szolgálat (AEMET) előrejelzése szerint csütörtökön tetőzik.
Eltévedt és meghalt két idős német turista Ausztrália kietlen, isten háta mögötti vidékén, amelyet 40 Celsius-fokot is elérő hőhullám sújt ezekben a napokban.
Több mint százhatvanan vesztették életüket a szárazság és a hőhullámok miatt India déli és keleti részén, ahol időnként 45 Celsius-fokra is felkúszott a hőmérő higanyszála - számoltak be indiai tisztségviselők, és arra figyelmeztettek, hogy az enyhülést hozó monszunesők még hetekig várathatnak magukra.