"HPV" címkével ellátott hírek
A kormány kiterjesztené 12 éves fiúkra is HPV-védőoltást az iskolai védőoltási program keretében - mondta az egészségügyért felelős államtitkár egy szombati rendezvényen Budapesten.
A méhnyakrák vezető haláloknak számít Magyarországon, és az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV. Évente 1200-1300 magyar nőnél diagnosztizálják a betegséget, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt.
A korábban ajánlott három helyett két védőoltás is elég a 11-14 évesek körében a nemi úton terjedő és többféle rákot okozó humán papillomavírus (HPV) ellen az amerikai járványügyi központ, a CDC szerint.
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálathoz (ÁNTSZ) eddig beérkezett adatok szerint a 7. osztályos lányok 76,1 százaléka igényelte iskolai oltás keretében a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást - mondta el az országos tisztifőorvos egy keddi háttérbeszélgetésen, Budapesten.
Évente 1200 olyan nőt látnak el az egészségügyben méhnyakrákkal összefüggésben, akik soha nem voltak szűrésen – mondta el a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Keddig kérhető az ingyenes védőoltás az iskolákban.
Magyarországon egyre nagyobb társadalmi igény van a családközpontú szülészeti ellátásra - mondta a Debreceni Egyetem (DE) szülészeti és nőgyógyászati klinikájának igazgatója pénteken, a Magyar Nőorvos Társaság északkelet-magyarországi szekciója tudományos ülésének megnyitóján az MTI-nek.
A leadott nyilatkozatok szerint a 7. osztályba járó lányok több mint háromnegyede kérte a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást.
Közeledik a humán papilloma vírus (HPV) elleni védőoltáshoz szükséges nyilatkozatok leadási határideje; a szülőknek szeptember 11-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy kérik-e leánygyermekük számára a méhnyakrák elleni védőoltást - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).
Magyarországon már kötelezően ajánlott a humán papillomavírus elleni védőoltás, amely fertőzés a méhnyakrák kiváltója lehet. Hazánkban százezer nőből nyolc hal meg méhnyakrák következtében.
Koraszülést és terhességi szövődményeket okozhat a humán papillomavírus (HPV) - állapították meg áttörést jelentő tanulmányukban új-zélandi tudósok.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft