"HUNGARIKUM" címkével ellátott hírek
A Hungarikum Bizottság keddi döntése értelmében a hungarikum gyűjteményébe került a magyar gulyásleves, a pálos rend és a hollóházi porcelán - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kedden, Budapesten, sajtótájékoztatón.
A miniszter szerint a csúcsteljesítmény és a magyar életérzés köti össze a hungarikumokat.
A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyert 3 millió forintból a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervezett két korcsoportban: általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.
A Földművelésügyi Minisztérium Hungarikum Főosztálya a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének támogatására pályázatot írt ki, melyen a Békés Megyei Önkormányzat (BMÖ) is indult azzal a céllal, hogy a fiatalokat bevonja a hungarikumok, értékek megőrzésébe, gyűjtésébe, megismerésébe. A pályázaton nyertünk 3 millió forintot, melyből a BMÖ a Békés megyei értékek illetve hungarikumok témakörében vetélkedőt szervez általános iskolák felső tagozatos továbbá középiskolások 4 fős csapatai részére, három fordulóban.
A Békéscsaba hétvégi (2016. június 17-19), főtéri rendezvényének színpada a Páduai Szent Antal plébániatemplom előtt van felállítva, tulajdonképpen itt kezdődik az a széles utca, melynek két oldalán egységes faházak sorakoznak szépen elrendezve. Az utca túlsó végén, az Andrássy úti csatlakozásnál, hamisítatlan, korabeli csabai hangulatot talál, aki ezen a hétvégén a Szent István téri korzón tölt néhány kellemes percet, órát – mondjuk - a családjával, gyermekeivel, barátaival, vagy éppen csak egyedül sétálgatva.
A legtöbb magyarországi mellékhelyiségben használt porcelánáru – legalábbis a modellt tekintve – kifejezetten magyar specialitás, ilyen WC-t ugyanis nemcsak Európában, hanem a világ egyetlen más táján sem használnak. Ez után már nem is meglepő, hogy Hódmezővásárhelyen üzemel a kontinens egyik legnagyobb szanitergyára.
Mindjárt itt az év vége és még mindig nem tudja hogyan lehet kiváló nedűt, hét nyelven beszélő vagy épp danolászó pálinkát készíteni? Na, ez az, amit mindjárt orvosolni tudunk. Éves visszatekintő sorozatunk következő darabjában, az augusztus közepén szüretelt cikkünkben Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló osztotta meg velünk kincset érő szaktudását.
Évente közel 700 ezer turista látogat el Gyulára azért, hogy élményekkel, emlékekkel gazdagodjon. Többségük fokozott érdeklődést mutat a helyi termékek, s főként a prémium minőségű pálinkák iránt. Nincs ez másként a helyiekkel sem, hiszen, ami adott esetben egy német vagy éppen egy orosz turista karácsonyát szebbé, különlegesebbé teheti, az egy Békés megyei családnak is éppúgy örömet okozhat. (x)
A Hungarikum Bizottság egyhangú döntéssel hungarikummá nyilvánította csütörtöki ülésén a kürtős kalácsot - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter sajtótájékoztatón Budapesten.
Gyulán immár majd három évszázados hagyománya van a pálinka készítésének. A város első főzdéjét Harruckern János György alapította 1731-ben. A tradíció „egyenesági” letéteményese a Báró Harruckern Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft. A vállalkozás által működtetett főzde és kóstolóház egy 15 hektáros, gyümölcsösök által körülölelt területen található, ahol a legmagasabb minőségű nedűkhöz vezető úton Fabulya Attila, okleveles pálinkabíráló vezetett végig bennünket.