"IMPLANTÁTUM" címkével ellátott hírek
A technológia lényege, hogy a belső fülbe elektródát vezetnek, amely elektromos impulzusokkal adja vissza a hallást.
A négyszázadik cochlearis implantátum műtétet végezték el csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a beavatkozásnak köszönhetően a belső fül eredetű, kétoldali, súlyos-nagyfokú hallássérüléssel született 14 hónapos kislánynak esélye lesz arra, hogy a hallása ugyanolyan minőségű legyen, mint az ép hallóké.
Joggal lehet áttörésnek nevezni ezt a technológiát: pacemakert vagy gyógyszereket helyettesíthet.
A szingapúri A* Star Institute of Microelectronics kutatói fejlesztették ki a miniatűr implantátumot.
Agyi implantátum segíthet az epilepsziás rohamok előrejelzésében - derült ki a témában világelsőnek számító tanulmányból.
A mellébe beültetve akart becsempészni Spanyolországba 1,38 kilogramm kokaint egy panamai nő.
A hivatalos vizsgálat cáfolta azt a brit lapértesülést, hogy Magyarországon hamis eredetigazolással akartak volna potenciálisan veszélyes orvosi termékeket forgalomba hozni.
Biológiailag lebomló elektronikai eszközök kifejlesztésén dolgozik egy amerikai kutatócsoport, az új technológia segítségével hamarosan ideiglenes implantátumok készülhetnek, például a műtéti fertőzések leküzdésére vagy a csontnövekedés serkentésére.
Csaknem normális látást biztosíthat a vakoknak az amerikai kutatók által kifejlesztett, új megközelítésű bionikus szem - számolt be egy brit napilap.
Hírek
további friss hírek »