"INFLÁCIÓ" címkével ellátott hírek
3,4 százalékos inflációt mért a KSH. A legjobban az üzemanyagok és a dohány drágult, a benzinért már majdnem ötödével többet kell fizetni, mint tavaly ilyenkor.
Az átlagos infláció ez elmúlt 16 évben összesen 81 százalék volt, aminél lényegesen jobban nőtt az átlagos bér: 204 százalékkal. Az Alapblog beszédes infografikája szerint tehát jobban élünk, mint 16 éve. Legfeljebb nem úgy érezzük.
A szeszes italok, a dohányáruk, és az élelmiszerek áremelkedése húzta az inflációt.
A hivatalos adatokból több tétel hiányzik, például a lakásárak. A tömegtermékek olcsósága pedig érzékszervi csalódást okoz.
2019 elején valósulhat meg a 3 százalékos inflációs cél.
Londoni pénzügyi elemzők szerint számottevő mértékben gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok idei inflációs ütemét a nyersolaj drágulása, de ez önmagában várhatóan nem vezet a monetáris politika szigorításához a térségben.
Megvalósulhat a konvergenciaprogramban jelzett 0,4 százalékos éves inflációs cél, ennél nagy valószínűséggel nem lesz magasabb az áremelkedés az idén - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Százharmincszor kisebb ma a forint vásárlóértéke, mint a bevezetésekor – írta a Világgazdaság a tegnap közzétett inflációs adatok alapján.
Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Budapesten.
Novemberben a fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban, októberhez képest az árak nem változtak - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal.