"INFLÁCIÓ" címkével ellátott hírek
Londoni pénzügyi elemzők várakozása szerint a nyersolaj magas világpiaci ára miatt jövőre rövid ideig valószínűleg 4 százalék fölé emelkedik a tizenkét havi magyarországi infláció.
A fogyasztói árak szeptemberi éves emelkedésének mértéke felülmúlta az elemzői várakozásokat; az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint azonban az idényáras zöldségek, gyümölcsök, illetve az üzemanyagok drágulása húzta az indexet, amelyek nem hatnak a maginflációra, ezért egyelőre nem látszik valós inflációs nyomás a gazdaságban.
3,4 százalékos inflációt mért a KSH. A legjobban az üzemanyagok és a dohány drágult, a benzinért már majdnem ötödével többet kell fizetni, mint tavaly ilyenkor.
Az átlagos infláció ez elmúlt 16 évben összesen 81 százalék volt, aminél lényegesen jobban nőtt az átlagos bér: 204 százalékkal. Az Alapblog beszédes infografikája szerint tehát jobban élünk, mint 16 éve. Legfeljebb nem úgy érezzük.
A szeszes italok, a dohányáruk, és az élelmiszerek áremelkedése húzta az inflációt.
A hivatalos adatokból több tétel hiányzik, például a lakásárak. A tömegtermékek olcsósága pedig érzékszervi csalódást okoz.
2019 elején valósulhat meg a 3 százalékos inflációs cél.
Londoni pénzügyi elemzők szerint számottevő mértékben gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok idei inflációs ütemét a nyersolaj drágulása, de ez önmagában várhatóan nem vezet a monetáris politika szigorításához a térségben.
Megvalósulhat a konvergenciaprogramban jelzett 0,4 százalékos éves inflációs cél, ennél nagy valószínűséggel nem lesz magasabb az áremelkedés az idén - mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára.
Százharmincszor kisebb ma a forint vásárlóértéke, mint a bevezetésekor – írta a Világgazdaság a tegnap közzétett inflációs adatok alapján.