"INGATLANPIAC" címkével ellátott hírek
Az idei első félévben az összeolvadási és felvásárlási (M&A) piacon az ingatlanszektor maradt a legvonzóbb ágazat Magyarországon a befektetők számára az EY szerdán közölt felmérése szerint.
A keresletet ugyanakkor nem az újonnan érkezettek, hanem a már több éve itt élők generálják.
Nominálisan 5,4 százalékos, reálértéken pedig 4,8 százalékos volt a lakásárak növekedése idén az első negyedévben, ami számottevő erősödés az előző negyedévi 1,0, illetve 0,4 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán közzétett lakásárindex jelentéséből.
A lakáspiaci kereslet élénkülése folytatódik idén, az árak várhatóan 11 százalékkal emelkedhetnek reálértéken, ami szerény lassulás a 2017-es 13,8 százalékos áremelkedéshez képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Lakáspiaci jelentésének májusi kiadványából, amelyet elemzői háttérbeszélgetésén mutattak be pénteken.
Nominálisan 1,0 százalékos, reálértéken pedig 0,4 százalékos volt a lakásárak növekedése tavaly az utolsó negyedévben, ami lassulást jelez az előző negyedévi 3,8, illetve 3,6 százalékhoz képest - derül ki a Magyar Nemzeti Bank pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből.
Egyre inkább felfedezik Magyarországot maguknak a kínaiak és az oroszok.
A kedvezményes áfakulccsal kapcsolatos döntés teljesen átszabhatja az újlakáspiacot, de sokak jövőjét befolyásolja majd az új, bontásokat is tervező panelprogram, illetve a csok és a bérlakáspolitika is.A lakáspolitikának nincsen egyetlen felelőse, elemei különböző minisztériumok, illetve az önkormányzatok alá tartoznak, emiatt határozott irány sincs. Az eddigi bizonytalan körvonalú rendszer leginkább a lakástulajdonlást segítette elő, ami a fiatalok itthon tartása szempontjából volt politikailag fontos szempont. Az emelkedő négyzetméterárak miatt azonban a saját lakáshoz jutás még a támogatásokkal is egyre nehezebb, az új generáció pedig a nyugati szokásokhoz hasonlóan nem is feltétlenül szeretne saját tulajdont – szívesebben bérel, mint hogy hosszú évtizedekre eladósodjon, illetve számára a mobilitás is fontos. A bérlés jogi helyzetének rendezése különösen égető kérdéssé vált az elmúlt években megnövekedett bérlakáspiacon. Szükség lehet a munkásszállók fejlesztésére, újak építésére is. Egyre inkább közelít a határidő, amikor kiderül, a 2019-es határidő lejárta után visszaemelik-e az 5 százalékos áfát. Az idei év második felében lassulásra vagy megtorpanásra lehet számítani, ha a piac nem kap hírt a hosszabbításról. Az ekkor induló fejlesztések ugyanis már biztosan nem készülnének el 2020-ig, a kedvezményes áfa hiánya pedig azt jelentené, hogy jóval drágábban épülhetnének csak meg a lakások. Ezt a fejlesztők a vevőkre hárítanák – már ha akadnának vevők a kb. 20 százalékkal magasabb áron kínált ingatlanokra. Az is kérdés, kiterjesztik-e az áfakedvezményt a felújításokra is. Jelenleg ugyanis a rendszer "bünteti" azokat, akik új ingatlan helyett használtat vesznek, majd felújítják, hiszen költségeiket 27 százalékos áfa sújtja.
Legalábbis a legnagyobb hazai ingatlanpiaci szakértők szerint.
Pedig idén a szokásosnál nehezebben becsülhető a piac a megnövekedett újépítésű lakások mennyisége és az azokkal kapcsolatos kevesebb információ miatt.
A lakáspiaci adásvételek további növekedésére számít az Otthon Centrum.