"INZULIN" címkével ellátott hírek
Szakértők szerint már a születéstől lenne mód arra, hogy megelőzzék az 1-es típusú diabétesz kialakulását: az ötlet azon alapul, hogy porított inzulinnal edzenék a kisbabák immunrendszerét, így életre szóló védettséget érnének el náluk.
vagyis 1891. november 14-én született Frederick Banting, az inzulin felfedezője, emberek millióinak megmentője. Az ő tiszteletére november 14-én van a cukorbetegség világnapja is.
Egy új tanulmány szerint a fogyasztott mennyiség növelésével a kávézók feltehetően csökkenthetik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát azokhoz képest, akik továbbra is a szokott mennyiséget fogyasztják.
Egy svájci kísérletben cukorbeteg egerek képesek voltak inzulin nélkül élni. Egyre több bizonyíték szolgál arra, hogy a zsíranyagcseréért felelős hormon, a leptin helyettesítheti a diabétesz kezelésére használt inzulint.
Várhatóan májustól módosul a cukorbetegek inzulinkezelésével kapcsolatos szabályozás.
Négy veséje és három hasnyálmirigye van egy brit férfinak, mert szervbeültetésekre szorult, az orvosok pedig nem műtötték ki belőle a működésképtelen szerveket, hogy ne bolygassák meg még jobban a szervezetét.
Először sikerült megfigyelnie egy nemzetközi kutatócsoportnak, hogy az inzulin miként dokkol a sejtek felületén, a folyamat megismerése segít olyan új készítmények kifejlesztésében, amelyek egyaránt hatásosak az 1-es és 2-es típusú diabéteszben.
Nincs veszélyben a cukorbetegek inzulinellátása – közölte az egészségügyi államtitkárság szombaton az MTI-vel, a témában megjelent sajtóinformációra reagálva. A Népszabadság szombati számában azt írta, hogy a Novo-Nordisk Hungária Kft. ultimátumot adott a kormánynak: ha a cég nem tud megállapodni a mostaninál méltányosabb gyógyszerárakban, január 1-jétől kivonja készítményeit a Magyarországon támogatott gyógyszerek köréből.
Azok a gyógynövények és fűszerek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat (főként fenolt), hatékonyan csökkentik a magas vércukorszint által okozott szövetkárosodásokat és gyulladásokat, illetve képesek megelőzni a szívbetegségeket és az idő előtti öregedést.
Mintegy 750 ezer cukorbeteget tartanak ma nyilván Magyarországon, ez a szám azonban folyamatosan nő. Az OEP most szigorítani fogja a gyógyszertámogatásukat.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés