"ISZAPÖMLÉS" címkével ellátott hírek
November 29-ére halasztotta a Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma a MÁV és a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. közötti kártérítési pert a szerdai tárgyaláson.
Egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a Devecsert, Kolontárt és Somlóvásárhelyet sújtó vörösiszap-katasztrófa után nőtt bizonyos megbetegedések száma. A devecseri önkormányzat megbízásából készített kutatás szerint Kolontáron és Devecserben 2010-hez képest 2011-re jelentős mértékben csökkent a lakosság száma, így a katasztrófának a két településen ténylegesen kimutatható hatása volt.
Változás történt a büntetőtanács összetételében, ezért elölről kezdik a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőper tárgyalását a Veszprémi Törvényszéken.
A Lehet Más a Politika (LMP) azt kezdeményezi, hogy hozzák nyilvánosságra, pontosan mire költötték el a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa utáni kármentesítéshez felhasznált közpénzeket - mondta a párt frakcióvezetője kedden sajtótájékoztatón, Kolontáron.
Nem tudja kifizetni a gigabírságot a Mal Zrt., mérlegfőösszege 28,5 milliárd forint, kevesebb, mint negyede a büntetés összegének. Az NGM államtitkára szerint az állam mindent megtesz a cég további működéséért és több mint ezer munkahelyének megőrzéséért.
Összesen 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt.-re a tavalyi vörösiszap katasztrófa miatt a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdán a kormany.hu-n.
A Veszprém Megyei Bíróság jogerős ítéletében hatályon kívül helyezte a megyei kormányhivatal határozatát, amely elrendelte az egyik kolontári károsult házának elbontását; a tulajdonosok az eljáró hatóságokkal szemben kártérítést kérnek - közölte Magyar Gábor ügyvéd az MTI-vel.
Július 1-jével véget ér a csaknem kilenc hónapja tartó állami felügyelet a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. gyárában; a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófát követően bevezetett egyedülálló jogintézmény tevékenységéről és az elvégzett feladatokról több száz oldalas zárójelentés készült - mondta Kossa György, az állami felügyelet vezetője csütörtökön az MTI-nek.
A héten megkezdődik a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa devecseri károsultjai számára épülő házak műszaki átadása, és folytatják a földekről összegyűjtött szennyező anyagok beszállítását, amit az esős idő miatt le kellett állítani - közölte az Újjáépítési Kormányzati Koordinációs Központ parancsnoka az MTI érdeklődésére.
Hírek