"IVÓVÍZ" címkével ellátott hírek
Az uniós finanszírozásnak köszönhetően az utóbbi években javult az ivóvíz minősége Bulgáriában, Magyarországon és Romániában, de még további jelentős forrásokat kell beruházni ezen a területen - közölte az Európai Számvevőszék kedden.
Az amerikai hatóságok szerint forralva fogyasztható csak a magyar víz. Ez nem igaz, a magyar ivóvíz megfelel az EU-s előírásoknak, de mégis fennáll a mérgezés veszélye. Hogyan lehetséges ez? Cikkünkből kiderül.
A vízzel kapcsolatos gondolkodás átállítását nevezte a legnagyobb feladatnak a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője, aki szerint a víz nem csupán a 21. század legkritikusabb természeti erőforrása, de a gazdaság hajtóereje is. Kőrösi Csaba erről az M1 aktuális csatornának beszélt pénteken annak apropóján, hogy november végén Budapesten rendezik meg a Víz Világtalálkozót.
A víz lesz a legkritikusabb erőforrás a 21. században, ezért állami szinten integrált vízgazdálkodásra, valamint a lakosság és a gazdaság vízpazarlásának visszafogására van szükség - mondta el az M1 aktuális csatorna keddi műsorában Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője.
A michigani Flint városa hetek óta küszködik azzal, hogy az ivóvízhálózatba - a városvezetés hibájából - ólommal fertőzött ivóvíz került. Az ivóvízhiány miatt kialakult válságot Barack Obama elnök is megelégelte, és segítséget ígért a városnak.
Vantara Gyula, Fülöp Szilárd és Dr. Réczey Gusztáv tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a Békés megyei Ivóvízminőség-javító Program aktuális helyzetéről.
Megyénkben számos helyszínen zajlanak, zajlottak kisebb-nagyobb intenzitású munkálatok az ivóvízminőség-javító program kapcsán. A megvalósítással összefüggésben Vantara Gyulát, a Közép-Békési Térség Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, és a Békés Megyei Társulások Konzorciumának elnökét kérdeztük.
Egyelőre annak próbálunk utána járni, hogy ki az az illetékes, aki a Békés megyei ivóvízminőség-javító programmal összefüggésben nyilatkozattételre jogosult. Részeredményeket már sikerült elérni, azonban messze még a cél.
Várhatóan augusztus végére eléri a 80 százalékos készültséget a Békés Megyei Ivóvízminőség-javító Program kivitelezése — mondta csütörtöki ecsegfalvi sajtótájékoztatóján Gajda Róbert.