"JAZZ" címkével ellátott hírek
A kifejezés Czirják Csabától származik, aki újra a Sárréten koncertezett jazz-triójával, és azt hivatott jelezni, amikor már olyan szinten szól a muzsika, amit már szinte ők maguk se tudnak követni.
A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
A keddi, Meseházi Boldogság Betakarító Ünnep című történés két masszív attrakciót takart: Schéner: Játék Plasztika Rajz c. könyv bemutatóját, illetve az említett kötetből kivetített Schéner dolgozatokra improvizált két kiváló muzsikus.
Kedd este ismét nagy lázban égett a Meseház. A békéscsabai kultkitőben ezúttal az amerikai Lewis Jordan szaxofonos, balladisztikus vert horgonyt. Nem mellesleg, az intézmény és a muzsikus közti biokapocs Grencsó István szintén zenész. Többek között neki köszönhetjük ezt a különleges történést (is).
Kedden este szokatlan hangok csaptak fel a Sebes-Körös partján. Szokatlan, mert bizony a dzsessz ritka vendég a Sárréten. A Czirják Csaba trió azonban most elhozta közénk, és nem is akármilyen minőségben, hiszen egy Czirják Csaba formátumú dzsesszzenész nem csak Szeghalmon fordul elő ritkán, hanem a megyében is.
A magyar népdal és a dzsessz között épít hidat új formációjával Malek Andrea. Az énekesnő, színművésznő Malek Andi Soulistic elnevezésű új formációja január végén rögzíti stúdióalbumát.
Elhunyt Csányi Attila dzsessz-szakíró, dzsessztörténész. A Pernye András-díjas zongorista-zenekarvezetőt pénteken reggel, 76 éves korában érte a halál - közölte a Magyar Jazz Szövetség az MTI-vel.
A dzsessz a témája annak az ingyenes szabadegyetemi sorozatnak, amely január 27-én szerdán indul a Budapest Music Center (BMC) Magyar Zenei Információs Központ és Könyvtárban.
Jazz 0820 címmel ingyenes dzsesszkoncertekkel várja a műfaj rajongóit a Müpa csütörtökön. Az intézmény hagyományosan így köszönti az államalapítás ünnepét és nyitja meg új évadát.
Elhunyt vasárnap Marcus Belgrave dzsessztrombitás, akire sokan a detroiti dzsesszközösség patriarchájaként tekintettek.