"JOGDÍJ" címkével ellátott hírek
Mintegy kétmilliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus május közepén 7853 magyar dalszerzőnek mintegy 45 ezer magyar zeneműre. Ezúttal a 2018-ban televíziókban és rádiókban elhangzott dalok után utalta a szerzők fizetését a jogkezelő.
Tavaly 8 milliárd 556 millió forint jogdíjat osztott fel az Artisjus a dalok, zeneművek alkotói, illetve jogutódjaik között. A jogdíjak fele jutott magyar szerzőkhöz.
Mintegy 1,3 milliárd forint jogdíjat fizet ki a napokban hatvanezer magyar és külföldi zenész számára az Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI).
Összesen 28 szerző kapott 12 millió forint feletti jogdíjat, és bár a lista titkos, találgatni azért lehet, hogy kikről lehet szó.
Több mint 11 ezer magyar dalszerző és jogutód részesült a 2014-ben beszedett jogdíjakból. Az idén tovább nőtt a felosztásban részt vevő művek száma is, amely megközelítette a 600 ezret - közölte az Artisjus - Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület kedden az MTI-vel.
Csökken januártól az okostelefonok után fizetendő jogdíj mértéke, viszont meg kell fizetni a táblagépek után is a szerzői jogdíjat. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a változást azzal magyarázza, hogy a zene- és filmletöltések miatt évi mintegy 10 milliárd forintnyi szerzői díjat nem fizetnek meg a magyar felhasználók.
Harminc százalékkal csökken január elsejével egy lépésben a mobiltelefonok és 20 százalékkal a digitális televíziózásnál műsorrögzítésre használt eszközök jogdíja, ugyanakkor a díjfizetési kötelezettséget kiterjesztik a táblagépekre is - tudatta az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület pénteken a honlapján.
Kedvezőbb feltételekkel élhetnek a zenefelhasználás lehetőségével a vállalkozások, mert a zeneszerzők, előadók és kiadók vállalták, hogy nem emelnek jogdíjat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.
A Magyar Zeneszerzők Egyesülete hétvégi közgyűlésén a szerzői jogi törvény módosításának tervezetével kapcsolatos nyilatkozatott fogadott el, amelyben felháborodását fejezi ki a közös jogkezelő szervezetek monopóliumának tervezett megszüntetése miatt.
Csökkentené az üres CD- és DVD-lemezekre, adathordozókra kivetett szerzői jogdíjat az MDF, annak érdekében, hogy több bevétele legyen az államnak - mondta Pettkó András, a párt országgyűlési képviselője pénteken. A szerzői jogvédők viszont továbbra is beszednék a díjat az illegális másolások kompenzálására.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft