"KATA" címkével ellátott hírek
A napokban kapja meg a személyes tájékoztatást az a mintegy 80 ezer vállalkozás, amely a kisvállalati adó (kiva) választásával a becsült számítások alapján legalább tíz százaléknyi közterhet spórolna jövőre - tájékoztatta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t kedden.
A héten átlépte a háromszázezret a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választók száma, mindez pedig azt jelenti, hogy már majdnem minden harmadik cég ezt az európai uniós szinten is példaértékű adózási módot választja - tájékoztatta Varga Mihály pénzügyminiszter az MTI-t vasárnap.
Az uniós tagállamok pénzügyminiszterei kedden döntöttek arról, hogy támogatják a magyar kormány azon kérését, amely a kisvállalkozásoknak jelentős adócsökkentést és egyszerűsítést biztosíthat - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter szerdán az MTI-nek nyilatkozva. A döntés értelmében akár már jövőre négymillió forinttal 12 millió forintra emelkedhet az általános forgalmi adót (áfa) érintő mentesség felső összeghatára a legkisebb vállalkozásoknál - tette hozzá.
Parragh László azt mondta, emelni kellene a katások adóját, de jövőre erre még biztos nem kerül sor.
Sok előnye van annak, ha valaki a katás adózást választja, de amikor nyugdíjat kell számolni, látszanak a hátrányok is.
Nem választhatja tovább a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) az a kisvállalkozó, aki az évet 100 ezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja; az év végéig azonban még rendezhetik adótartozásukat a katások - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Ha a tartozás összege június 30-án meghaladja a 100 ezer forintot, akkor az illető nem maradhat a továbbiakban tételes adózó, és 24 hónapra kizárják a rendszerből.
A rendkívül kedvezményes adózási szabályok ellenére a katások 15 százaléka tartozik az államkasszának.
Az állami adóhatóság több esetben is azt tapasztalta, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alanyiságot választott adózók hátralékkal rendelkeznek, ami végrehajtási eljárás megindítását vonja maga után - hívja fel a figyelmet a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV).
A kisadózók tételes adóját, azaz a katát választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket - áll a a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közleményében. Ehhez az szükséges, hogy - amennyiben így döntenek - a katát választók alanyi mentesek legyenek az áfában. A katát választó korábbi eva-alanyok év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó