"KATA" címkével ellátott hírek
Parragh László azt mondta, emelni kellene a katások adóját, de jövőre erre még biztos nem kerül sor.
Sok előnye van annak, ha valaki a katás adózást választja, de amikor nyugdíjat kell számolni, látszanak a hátrányok is.
Nem választhatja tovább a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) az a kisvállalkozó, aki az évet 100 ezer forintot meghaladó adóhátralékkal zárja; az év végéig azonban még rendezhetik adótartozásukat a katások - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Ha a tartozás összege június 30-án meghaladja a 100 ezer forintot, akkor az illető nem maradhat a továbbiakban tételes adózó, és 24 hónapra kizárják a rendszerből.
A rendkívül kedvezményes adózási szabályok ellenére a katások 15 százaléka tartozik az államkasszának.
Az állami adóhatóság több esetben is azt tapasztalta, hogy a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) alanyiságot választott adózók hátralékkal rendelkeznek, ami végrehajtási eljárás megindítását vonja maga után - hívja fel a figyelmet a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV).
A kisadózók tételes adóját, azaz a katát választók akár évi egy bevallásra csökkenthetik adminisztrációs kötelezettségüket - áll a a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) közleményében. Ehhez az szükséges, hogy - amennyiben így döntenek - a katát választók alanyi mentesek legyenek az áfában. A katát választó korábbi eva-alanyok év közben is választhatják az alanyi áfa-mentességet.
Eddig mintegy 35 ezer vállalkozó választotta jövő évre a katát, vagyis a kisadózó vállalkozások tételes adóját, de akár többszázezren is választhatják ezt az adózási formát, mert gyakorlatilag mindenkinek megéri 6 millió forint éves árbevétel alatt. Ez az adózási forma nemcsak év végéig, hanem bármikor választható.