"KAZAHSZTÁN" címkével ellátott hírek
Jelentősen növekedhet a magyar-kazahsztáni 600 millió dolláros éves áruforgalom, és a közös vállalatok száma is megduplázódhat a bővülő üzleti lehetőségeknek és annak a tucatnál is több a megállapodásnak köszönhetően, amelyet a múlt hét elején kötött a Kazahsztánban tárgyaló magyar gazdasági delegáció - írja a hétfői Magyar Nemzet.
Megállapodást írt alá Varga Mihály pénzügyminiszter és Solpankulov Berik kazah pénzügyminiszter-helyettes, amelynek révén erősödhet a két ország együttműködése az adó- és vámdigitalizáció területén - közölte a Pénzügyminisztérium az MTI-vel kedden.
Megváltozott Kelet és Nyugat egyensúlyának helyzete, de Magyarország ebben az új helyzetben nem veszélyt lát, hanem lehetőségeket, amelyeket a keleti országokhoz fűződő egyre erősebb kapcsolatok építésével akar kihasználni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Kazahsztánban.
Magyarország fontos szerepet vállalhat a jelentős fejlesztések előtt álló kazah mezőgazdaság korszerűsítésében, különösen az agrotechnológia, a kutatási és fejlesztési tapasztalatok, a GMO-mentesség terén elért eredmények hasznosulhatnak a közép-ázsiai országban - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerdán az M1 aktuális csatornán.
Brutális következményekkel járt egy Kazahsztánban végrehajtott 1956-os nukleáris kísérlet. Bár a teszt mindenki előtt ismert volt, a hatásokat évtizedeken át titkolták a szovjet hatóságok. Egy most fellelt dokumentum szerint a Szemipalatyinszk térséget érő sugárszennyezés következményei sokkal súlyosabbak voltak a csernobili baleseténél.
A gyermekeket segítő Pető-módszert alkalmazzák a budapesti Pető Intézet szakmai irányításával létrehozott almati pedagógiai központban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel.
Két olimpiai bajnok kazah súlyemelő is ott van azok között, akiknek a 2012-es londoni olimpián levett mintájában bukkantak tiltott szerekre az újratesztelések során.
Öten haltak meg abban a helikopterbalesetben, ami Kazahsztán déli részén történt. Egy két hónapos leukémiás kislányt vitt volna kórházba a légi jármű.
Elkerülhetetlenné vált a tantárantilop kihalása annak következtében, hogy a világ tatárantilop-, vagy más néven szajgaállományának több mint fele két hét alatt elpusztult májusban Kazahsztánban - vélik szakemberek, akik azóta is értetlenül állnak a jelenség előtt.
A 25 éve hatalmon lévő kazah államfő, Nurszultán Nazarbajev szinte az összes voksot megszerezte a vasárnap tartott elnökválasztáson, legalábbis erre utalnak a szavazóhelyiségből kilépő választópolgárok megkérdezésén alapuló felmérések.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
3 900 Ft
Eladó
6 210 Ft