"KENYÉR" címkével ellátott hírek
Nagyon úgy tűnik, hogy elődeink már 4000 évvel a mezőgazdasági termelés nyitánya előtt készítettek kenyeret.
Péntektől megváltozik a kenyerek összetétele, a rozskenyérnek például minimum 60 százalék, míg a rozsos kenyérnek legalább 30 százalék rozslisztet kell tartalmaznia.
A sütőipari termékekre vonatkozó szabályozásban 2017. június 22-én változás következik be, miután véget ért a hathónapos átmeneti időszak. A Magyar Pékszövetség részt vett az előkészítő munkában és üdvözli a szabályozást. Septe József, a szervezet elnöke bízik abban, hogy a hatósági ellenőrzések tovább erősítik az életbe lépő szabályok betartását, valamint a vásárlók korrekt kiszolgálását: „A fogyasztó ezentúl az elnevezés alapján is el tud majd igazodni a kenyerek, pékáruk világában, és azt kapja, amit vásárolni szeretne. Természetesen, a leghitelesebben a szakboltokban érdemes tájékozódni az összetételről közvetlenül a szakbolti eladóktól.”
A legfrissebb statisztikák szerint a sütőipari ágazatban 5-6 ezer dolgozóra lenne szükség, de nagy a hiány a húsfeldolgozó-iparban is. Hogyan lehet kezelni ezt a problémát? Vajon néhány év múlva lesz, ami megsüti a kenyeret és a zsömlét, naponta akár többször is?
A Magyar Pékszövetség elkerülhetetlennek tartja a kenyér árának emelését, a sütőipar helyzetének javítását célzó tárgyalásokra nyitottak a kiskereskedelmi láncok - ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), amely megbeszélést szervezett a sütőipar szereplői számára csütörtökön Budapesten.
A gyomaendrődi Sikér Sütőipari és Kereskedelmi Kft. Tompa utcai sütödéjéből napi 7-8 mázsa kenyér és 3-4 ezer péksütemény kerül a boltokba. Szabó Béla, a kft. vezetője úgy véli, a jó kenyérhez nem kell más, csak liszt, víz, só és élesztő. És természetesen jó szakemberek.
A kenyér 30 százalékos áremelkedésével kell kalkulálniuk a fogyasztóknak januártól, mivel a sütőiparban növelni kell a béreket a munkaerő megtartása érdekében - írja a Magyar Hírlap.
A rozsos és szezámmagos extrudált kenyerekkel volt gond. A visszahívott termékek egyszeri, vagy rövid időszakon keresztül történő fogyasztása azonban nem okoz betegséget.
Befejeződött a nyári kalászosok aratása, a 2014-es évhez képest sokkal jobb a minőség, mint tavaly. Az előző évben az aratás közbeni esőhullám miatt később már csak takarmányként lehetett használni a terményt.
Az egész rokonság kíváncsi volt a lakodalomra, ezért mindenki elfogadta a meghívást. Zsúfolásig megtelt tehát a békési Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat (ma Optigép Kft.) ebédlője 31 évvel ezelőtt, 1983. augusztus hatodikán, ahol 240 ember ünnepelt önfeledten, és köszöntötte reggelig tartó mulatozással az ifjú párt.