"KISEBBSÉG" címkével ellátott hírek
Európa és a cigányság történelme szervesen kapcsolódik, ezt bizonyítja A cigányság történetének atlasza - Térképezett roma történelem címmel megjelent kiadvány - mondta Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány alapítója a kötet keddi budapesti bemutatóján.
Az NVB elfogadta az ezt kérelmező aláírásokat, most kikérik az MTA véleményét, majd a parlamentnek kell döntenie erről.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a vasárnap román államfővé választott Klaus Johannistól – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.
Két, határon túli, néppárti magyar európai parlamenti (EP-) képviselő - a romániai RMDSZ-es Sógor Csaba és a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának színeiben politizáló Csáky Pál - foglalkozott a kisebbségvédelem kérdésével hétfőn Strasbourgban az EP plenáris ülésének nyitó napján, az úgynevezett egyperces felszólalások sorában.
A kisebbségi jogoknak nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk az EU és a Keleti Partnerség államai közötti kapcsolatok erősítésében - vélekedett a Minority Rights Group International (MRG) nemzetközi kisebbségvédő civil szervezet az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.
A közoktatásban részt vevő diákok számára a nemzeti kisebbségek bemutatását célzó programot indított a román oktatási minisztérium, aminek egyik célja, hogy a többségi diákok jobban megismerjék a kisebbségek hagyományait és kultúráját.
Az EMNP és az EMNT az európai polgári kezdeményezés eszközével próbálja az őshonos kisebbségek védelméről szóló jogszabály elfogadására sarkallni az uniót.
Nyílt levélben közölte Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, hogy az általa vezetett szervezet továbbra is számít Európa és a világ magyar közösségeire.
Aung Szan Szú Kji mianmari ellenzéki vezető "hatalmas nemzetközi tragédiának" nevezte a Mianmar nyugati részében a buddhista többség és a bengáli eredetű muzulmán kisebbség közötti erőszakot.
- Nem motiváltak a román kötődésű szülők, ezért nem tartják fontosnak, hogy gyerekeik ismerjék és beszéljék a román nyelvet. A nyelvvesztés és a kultúraváltás időszakát éljük - mondta Grósz György, Békéscsaba Megyei Jogú Város Román Önkormányzatának elnöke, a Közéleti sarok legutóbbi vendége.