"KISEBBSÉG" címkével ellátott hírek
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerint Európában kisebbségvédelmi törvényre van szükség, az Egyesült Államokat pedig továbbra is tájékoztatni kell a nemzeti kisebbségek helyzetéről - jelentette ki pénteken Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azzal kapcsolatban, hogy az amerikai külügyminisztérium a romániai magyarság helyzetére is kitért emberi jogi jelentésében.
Fordulópont következhet be az európai őshonos kisebbségek védelmét illetően az európai sokszínűség megőrzését célzó Minority SafePack polgári kezdeményezés aláírása által, az ugyanis kikényszerítheti, hogy az uniós bizottság, valamint többi európai intézmény is hangsúlyosabban foglalkozzon a témával - jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa Brüsszelben kedden.
A legnépesebb kisebbség - 250 ezer fővel - Szerbiában a magyar - mondta Tóth Norbert nemzetközi jogász hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.
A Magyarországon élő ukránok érdekeinek védelmét hangsúlyozta Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva szerdán Varsóban azután, hogy megbeszélést folytatott magyar partnerével, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel.
Európa és a cigányság történelme szervesen kapcsolódik, ezt bizonyítja A cigányság történetének atlasza - Térképezett roma történelem címmel megjelent kiadvány - mondta Németh Zsolt (Fidesz-KDNP), az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány alapítója a kötet keddi budapesti bemutatóján.
Az NVB elfogadta az ezt kérelmező aláírásokat, most kikérik az MTA véleményét, majd a parlamentnek kell döntenie erről.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kisebbségi kérdésekben nem sokat remél a vasárnap román államfővé választott Klaus Johannistól – nyilatkozta az MTI-nek hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.
Két, határon túli, néppárti magyar európai parlamenti (EP-) képviselő - a romániai RMDSZ-es Sógor Csaba és a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának színeiben politizáló Csáky Pál - foglalkozott a kisebbségvédelem kérdésével hétfőn Strasbourgban az EP plenáris ülésének nyitó napján, az úgynevezett egyperces felszólalások sorában.
A kisebbségi jogoknak nagyobb hangsúlyt kellene kapniuk az EU és a Keleti Partnerség államai közötti kapcsolatok erősítésében - vélekedett a Minority Rights Group International (MRG) nemzetközi kisebbségvédő civil szervezet az MTI-hez eljuttatott hétfői közleményében.
A közoktatásban részt vevő diákok számára a nemzeti kisebbségek bemutatását célzó programot indított a román oktatási minisztérium, aminek egyik célja, hogy a többségi diákok jobban megismerjék a kisebbségek hagyományait és kultúráját.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
6 210 Ft