"KLÍMAVÁLTOZÁS" címkével ellátott hírek
Az emberi tevékenység 170-szer gyorsabbá teszi a klímaváltozást, mint a természeti erők - állapította meg az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU).
A század közepére átlagosan mintegy 2 Celsius-fokkal melegebbek lehetnek a telek Magyarországon - mondta Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.
A klímaváltozás mintegy 80 százalékát a víz által érzékeljük - hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök szerdán a Miskolci Egyetemen, ahol a környezeti fenntarthatóság kihívásairól és annak társadalmi, gazdasági összefüggéseiről tartott előadást.
Most a legmelegebb a Föld az elmúlt 115 ezer évben, ennek oka a klímaváltozás, ilyen meleg utoljára az egyik jégolvadási időszakban, vagyis interglaciálisban volt, amikor 6-9 méterrel volt magasabb a tengerszint, mint most - állapították klímakutatók.
A klímaváltozás és népvándorlás közötti összefüggésről beszélt az M1-nek adott exkluzív interjúban Áder János. A köztársasági elnök szerint a migráció átfogó probléma. A kampánynak vége van, de a probléma velünk marad, nemcsak most, hanem a következő években és évtizedekben is – fogalmazott az államfő, írja a híradó.hu.
Két héten át terrorizált egy orosz kutatócsoportot néhány jegesmedve. A ragadozók megölték a csapat kutyáit, a szállásuk ablaka alatt aludtak, és rájártak az élelmiszerkészletükre is.
Sok új északi-sarkvidéki hajózási útvonal nyílhat meg a 21. században az olvadó jég miatt még akkor is, ha a széndioxid-kibocsátás a legkedvezőbb forgatókönyv szerint alakul - állapította meg egy új brit tanulmány.
A jég alól felszabaduló északi sarki vizekben korlátlanul szaporodik a plankton és több olyan bálnafaj is ide költözött, amelyek eddig csak elvétve bukkantak fel a vidéken.
Ez már nem a jövőről, hanem a jelenről szól - vélik a kávéból élők. Az évszázad végére eltűnhet a kávé, de már az előttünk lévő 10-30 évben is érezhetjük a változásokat - írja a vg.hu.
Nemzetközi rajz- és videópályázatot hirdet 5 és 19 év közötti fiatalok számára az élelmezési világnap alkalmából az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).