"KÖRÖS MAROS NEMZETI PARK" címkével ellátott hírek
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szürkemarha telepein megkezdődött az ellési időszak. Reményeik szerint tavaszig legalább 500 kisborjú születik.
A Kígyósi-pusztán és Kardoskút térségében is virágzik a pusztában a kamilla. Októberben hasonló jelenséget évtizedek óta nem tapasztaltak a Körös-Maros Nemzeti Parkban.
Körösladány környékén a napokban az európai lappantyú több vonuló példányát is megfigyelték a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. Ez a védett madár inkább a hegyi erdőket, legelőket kedveli, de a nemzeti park területén is költ néhány helyen.
Két mosómedvével gyarapodott a napokban a Körösvölgyi Állatpark lakóinak száma. A fiatal, idén született egyedeket a Veresegyházi Medveotthonból szállították Szarvasra.
A Békés Megyei Értéktár Bizottság megyei értékké nyilvánította a Körös-Maros Nemzeti Parkot, egyúttal kezdeményezte annak felvételét a Magyar Értéktárba.
A vésztői Szabó Pál Általános Iskola „Pávák” csapata nyerte az Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét. A végső megmérettetésen a középdöntő alapján legjobbnak ítélt öt (egyenként három felső tagozatos általános iskolásból álló) csapat vett részt. A diákoknak hat különböző feladattal kellett megbirkózniuk.
Visszatért költőhelyére, a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületére az a parlagi sas, amelyet még júliusban szállítottunk be a Hortobágyi Madárkórházba.
Atyaszegről Túrkeve határába, a Templom-zugba hajtották át a gulyások azt a 180 szürkemarhát, amelyek az elkövetkező hetekben az ottani ősgyepen legelnek majd. A lábon hajtás nem mindennapi látványosságot jelentett az arra járók számára, egy időre a műút forgalmát is leállították.
Az ősz közeledtével hosszú, téli álomra készülnek az ürgék. Ezek a rágcsálók rendjébe tartozó, földalatti üregekben élő állatok a Körös-Maros Nemzeti Park területén csupán egyetlen helyen, Kétegyháza határában fordulnak elő, s ott is csak egy kisebb populáció él.
Befejeződött az Agrár-Környezetgazdálkodási Program (AKG) 2009-2014. közötti ötéves ciklusa. A Körös Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) illetékességi területén a gazdálkodók többsége bekapcsolódott a program keretében indított természetvédelmi célú zonális célprogramokba. Így közösen munkálkodhattak a védett fajok élőhelyeinek megóvása érdekében.
Hírek