"KOVÁCS EDIT" címkével ellátott hírek
Könyvelő és üzemi nővér. Különleges munkapárosítás, bár, mire az interjú végére érünk, szerintem kiderül, hogy főhősünk életében teljesen normálisnak is tekinthetjük ezt a szereposztást. Békéscsabán, 1980-ban a HAFE-nél (Hajtómű- és Felvonógyár) valószínűleg semmit nem tudtak frissen érettségizett, ifjú könyvelőjük egyéni ambícióiról, mégis úgy ítélték meg, hogy könnyen el tudja majd látni mind a két feladatot.
Vajon a sorsszerűség irányítja életünket, és ha igazságtalannak érezzük mindazt, ami történik velünk, akkor sem tehetünk ellene semmit? Jobb, ha belenyugszunk abba, hogy ki vagyunk szolgáltatva a végzetnek? Esetleg akad más megoldás is? A Mindentudás Színházi Egyeteme negyedik évadának első előadója, Gyenge Zoltán professzor különösen izgalmas témát ígért, nem csoda, hogy a nagy zivatar sem tartotta vissza október 5-én a békéscsabai hallgatóságot.
Az országban egyedülálló sorozat keretében három év alatt 3x7, azaz 21 tudományos előadáson kapott betekintést a hallgatóság a művészetek, a filozófia és az esztétika rejtelmeibe Békéscsabán. A Mindentudás Színházi Egyeteme folytatódik, az idei évadnyitó előadást október 5-én Gyenge Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár tartja A sorsszerűség mítosza – Oidipusz és a Labdakidák címmel az Ibsen Stúdiószínházban.
Tíz évvel ezelőtt voltam először keszekusza életemben Filipinyi Ágnes kiállításon, és vele együtt a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban is. Na jó, lehet, hogy hamarabb, de akkor találkoztam első ízben azzal az élménnyel, hogy aki eme intézmény tárlatajtóin belép, az nem ússza meg egy pohár finom tea és egy marék hamubasült pogácsa nélkül. Mondhatni e kettő, apró-gasztrókombináció a cég védjegyévé vált. (Bár néhány szkeptikus szerint épp emiatt hozza a ház a méretéhez képest nagy látogatottságot.) Szerintem pedig nem. Hiszen a firkász figyel, az idő dolgozik, és majd a történelem vastag bajusszal írja meg vaskos könyvét. Az alkotónő, aki valaha a Jókai színház kellékese volt, pénteken, egész véletlenül: Szín-Játék című kultúrcsomagjával (festmények, tűzzománcok, kellékek, stb.) lépett a nagyérdemű elé.
Kilenc végzős színitanodás is fellépési lehetőséget kapott a békéscsabai Jókai Színház új darabjában, pontosabban ez a bemutató a vizsgadarabjuk. Kovács Edit színművésznővel arról beszélgettünk, milyen volt a közös munka.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés