"LAKÁSHITEL" címkével ellátott hírek
Az új lakáshiteleknél gyakorlatilag marginálissá vált a legrizikósabb, változó kamatozású konstrukciók aránya, a tavaly novemberben felvett lakáshiteleknek mindössze 6 százalékát adta ez a terméktípus - hívta fel a figyelmet az MTI-nek eljuttatott elemzésében a BankRáció.hu szerdán.
Az első hat hónapban mintegy 53 ezer lakáshitelt engedélyeztek 404 milliárd forint értékben, 2017 első fél évéhez képest az engedélyezett hitelek száma 18 százalékkal, összegük 39 százalékkal nőtt - derül ki a KSH Statisztikai tükör című kiadványából.
Megjelent az a rendelet, amellyel a jegybank a hosszabb kamatperiódust igyekszik támogatni és a lakosság túlzott eladósodását megakadályozni.
A változó kamatozású hiteleknél érezhető a törlesztőrészletek emelkedése.
Megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a pénzpiaci kamatok emelkedése miatt: a változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta egyre magasabb, ám az elmúlt hetekben sok bank a fix konstrukciók esetében is emelt – írja a hétfői Világgazdaság.
Májustól megjelentek a banki kínálatban az első állami kamattámogatással nyújtott minősített fogyasztóbarát lakáshitelek, amelyek a nem minősített termékeknél kedvezőbb hiteldíjakat, illetve ügyfélbarát ügyintézést biztosítanak - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken az MTI-t.
A hosszabb kamatperiódusú, vagy futamidő végéig rögzített, fix kamatozású lakáskölcsönt igénylők 40 százaléka már minősített fogyasztóbarát lakáshitelt vesz fel, amely több százezer forintos megtakarítással járhat. A hitelbírálattól a jelzálogjog törléséig egyszerű és gyors ügyfélkezelésre számíthatnak a fogyasztóbarát védjegyes konstrukciót választók.
Pedig a hitelkiváltással pénzt, az előminősítéssel idegeskedést lehet megspórolni.
Az újonnan kihelyezett lakáshitelek összege 2017 első 11 hónapjában 594 milliárd forint volt, ami 38,5 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest, ezzel párhuzamosan pedig az új személyi hitelek összege 47 százalékkal 283,6 milliárd forintra nőtt - derül ki a BankRáció.hu legfrissebb hivatalos adatok alapján készült összesítéséből, amit pénteken jutattak el az MTI-nek.
Egy lakáshitelnél akár 100 százalékos különbségek lehetnek a teljes futamidő alatt a kamatkiadásban, ezen keresztül a teljes díjban.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó