"LAKÁSVÁSÁRLÁS" címkével ellátott hírek
A vállalkozások 5 millió forintig adómentesen támogathatják dolgozóik lakáshitel törlesztését, lakás vásárlását, építését, bővítését, korszerűsítését vagy akadálymentesítését. Az akár havi 83 ezer forintos juttatás cafeteria elemként is választható - tájékoztatta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-t.
Elsősorban saját lakásra gyűjtenek az egyre inkább takarékoskodónak bizonyuló fiatalok Magyarországon, európai viszonylatban viszont az utazás áll az első, a lakás pedig az utolsó helyen - olvasható a Magyar Hírlapban.
Hitelképesnek kell bizonyulni ahhoz, hogy az állami támogatású, 25 év futamidejű 10 millió forint hitel igényelhető legyen, de kell munkaviszony és büntetlen előélet is. Ha egy támogatott családban önhibán kívül nem születik meg a harmadik gyermek, a már felvett támogatást arányosan kell visszafizetni.
Már most számolhatnak a lakásvásárlók a CSOK-kal, vagyis a Családok Otthonteremtési Kedvezményével. Bár hivatalosan majd júliustól indul, de 120 napos türelmi idő áll rendelkezésre. Ha valaki tehát most vásárol lakást, most köt adásvételi szerződést, akkor 120 napja van CSOK-ot igényelni, amivel már bőven belecsúszik a júliusba. Mutatjuk a részleteket, aztán érdemes a családoknak részletesen is tanulmányozni a szabályokat.
A fiatalok önállósodási kedve nem változott jelentősen, ám akik elköltöznének a szülőktől, az első lépést saját lakás megszerzésével képzelik el, és a megtakarítási célok között is első helyre lépett a lakásra gyűjtés - derül ki a K&H első negyedéves, pályakezdők elégedettségét mérő jóléti index felméréséből.
Szerdától vasárnapig tart nyitva az idei építő- és építőanyag-ipari szakkiállítás, a Construma, amelyen 14 országból 550 kiállítóra számítanak. Ezen belül kap helyet a Lakásvásár, amelyet idén már 22. alkalommal rendeznek meg. Most 50-60 cég érkezik, több tízezer használt, közte néhány ezer újszerű lakást mutatnak be.
A szakértők szerint a gazdasági válság óta, tehát 5-6 éve nem voltak ilyen előnyösek a feltételek. Az a magyarázatuk, hogy az átlagfizetések folyamatosan emelkednek, miközben a hitelkamatok jelentősen lecsökkentek, és a lakásárak még mindig a mélypont közelében vannak.
Az új előírások szerint lakásvásárláskor már a szerződésben kiköthetik a felek, hogy a régi háztulajdonosnak igazolnia kell, hányan vannak az adott címre bejelentve, de lakásvásárlás után az új tulajdonos is bárkit kijelenthet a házból.
Az elmúlt hat évben folyamatos árcsökkenés jellemzi a hazai ingatlanpiacot, tizenöt százalékot zuhantak a lakásárak.
Érdemes-e ragaszkodni ahhoz, hogy saját tulajdon legyen az otthont jelentő lakás? – többek között erre a kérdésre kereste a választ a Napközben csütörtöki adása.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés