"MADÁR" címkével ellátott hírek
Mintegy 5,2 millió vonuló madarat számláltak meg idén az Európai Madármegfigyelő Napok résztvevői, akik október első hétvégéjén rögzítették megfigyeléseiket Európában és Közép-Ázsiában.
Tartós, több napig tartó erős fagyok idején nem csak a táplálék, de a folyadék pótlása is kritikus tényezővé válik a madarak számára. Folyékony halmazállapotú vizet találni télen gyakran sokkal nehezebb, mint élelemhez jutni. Az ivás különösen a mind gyakrabban csapadékmentes teleken okoz gondot a madaraknak, amikor fagyott havat vagy zúzmarát sem tudnak csipegetni. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy az etetőkön itatók működtetésével is segítsük a madarakat.
A most még gyakori fajok állománya is nagyon gyorsan csökken, mert tűnnek el azok az élőhelyek, ahol az állatok képesek maguknak helyet találni.
Körösladány környékén a napokban az európai lappantyú több vonuló példányát is megfigyelték a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. Ez a védett madár inkább a hegyi erdőket, legelőket kedveli, de a nemzeti park területén is költ néhány helyen.
Kirepült a fészekből a pilismaróti erdészet területén született három fekete gólya (Ciconia nigra) fióka - közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Új élőhelyre van szüksége a madagaszkári barátrécének, a világ legritkább madárfajának - írja a BBC egy új kutatásra hivatkozva.
Rossini operát írt A tolvaj szarka címmel, és az értelmező szótárakban is szarkaként emlegetik azokat, akik ellopnak apróbb dolgokat. Az európai folklórban ismert hiedelemmel szemben azonban a szarkák nem is lopnak csecsebecséket, sőt, valójában tartanak a fényes tárgyaktól - állítják brit szakemberek egy új kutatás eredményeire hivatkozva.
Egy kutatócsoport feltérképezte, a félelmetes, nagy testű dinoszauruszok egyik csoportja miként fejlődött és zsugorodott össze a vörösbegyekhez és kolibrikhoz hasonló élőlényekké.
Környezetvédelem és hagyomány találkozik egymással a héten zajló temzei hattyúszámlálás gyakorlatában, amely egykor az udvari lakomák miatt volt fontos, ám ma már kizárólag a környezet megóvásáról és a madarak védelméről szól.
Elérkezett az első kaszálások ideje az országos jelentőségű védett, a Natura 2000-es és az AKG célprogramban résztvevő gyep és szántó területeken. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság felhívja a gazdálkodók figyelmét arra, hogy a kaszálást madárbarát módon végezzék el.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft