"MADÁRINFLUENZA" címkével ellátott hírek
Sorompóval, figyelmeztető táblával, extra fertőtlenítésekkel szeretnék megállítani a gazdák a madárinfluenzát. A szakmai szervezetek ellenőrzésekkel, ingyenes tanfolyammal indítottak harcot a szárnyasokat pusztító betegség ellen.
A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) előírásai szerint Magyarország 2017. augusztus 24-én visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az MTI-vel.
Állami támogatásra számíthatnak a madárinfluenza által leginkább sújtott baromfifeldolgozók - derül ki abból a kormányhatározatból, amely az ezzel összefüggésben szükséges állami beavatkozás kiterjesztéséről rendelkezik.
A madárinfluenza miatti, csaknem 10 százalékos baromfiállomány-csökkenés után októberre állhat vissza eredeti szintjére a termelés.
A Nemzetközi Állatjárványügyi Hivatal (OIE) ajánlásai alapján - Bács-Kiskun megye kivételével - Magyarország valamennyi megyéje a madárinfluenza-betegségtől mentes státuszát visszakapta június 10-től - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) hétfőn az MTI megkeresésére.
Szombattól kezdődően újra engedélyezte élőszárnyas és tojás importját hét magyar megyéből az orosz szövetségi állategészségügyi és növényvédelmi szolgálat (Roszszelhoznadzor).
Feloldotta a madárinfluenza miatti korlátozásokat az országos főállatorvos, ismét engedélyezett a nyílt baromfitartás. Az eddig felmért, közvetlen károk értéke meghaladja a 10 milliárd forintot. Több, mint 2,6 millió állatot kellett leölni – írja a hirado.hu.
Újabb két Bács-Kiskun megyei telepen mutattak ki madárinfluenzát, a vírus továbbterjedése érdekében mindkét helyen megkezdték az állatok leölését - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán.
Madárinfluenzás megbetegedés miatt el kellett altatni egy pelikánt a schönbrunni állatkertben. Az eset miatt néhány részleget bezártak - közölte a bécsi állatkert orvosa szerdán.
A madárinfluenza miatt eddig 3,2 millió állatot kellett Magyarországon leölni, és 3 milliárd forint közvetlen kára keletkezett a gazdálkodóknak. A közvetett kár pedig, a becslések szerint eléri a 7 milliárd forintot - jelentette ki Budai Gyula, miniszteri biztos.