"MAGYAR KULTÚRA NAPJA" címkével ellátott hírek
A békéscsabai Lencsési Közösségi Ház hagyományának megfelelően 2001 óta folyamatosan megemlékezik a Magyar Kultúra Napjáról; így történt szombaton is. Azonfelül évek óta hagyomány, hogy az idén 20 éves Márvány Fotóműhely kiállítása nyitja e jeles napot.
Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból országszerte számos helyen rendeznek ünnepséget, díjakat adnak át, kiállításokat nyitnak. Ezen a napon tartják az Együtt szaval a nemzet című rendezvényt és a Magyar Drámaíró Verseny döntőjét is.
A Magyar Kultúra Napja alkalmából szombaton este Musical Gálát rendeztek a szarvasi Cervinus Teátrumban.
Bemutatják A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című filmet, könyvbemutatók várják az érdeklődőket és Cseh Tamásra emlékeznek dalaival a magyar kultúra napja alkalmából Veszprémben - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a város polgármesteri hivatalának sajtószóvivője.
Kettős kiállítás nyílt (persze bő 30 perc különbséggel) a magyar kultúra napja alkalmából a békéscsabai Lencsési Közösségi Házban. Péntek kora este először a fényművesekre (Márvány Fotóműhely), majd a kézművesekre (Csipkeverő klub) kúszott rá a fejfény. (Mindkét foglalatosság jelzőjét dr. Pap Istvántól, a Békés Megyei Művelődési Központ nyugalmazott igazgatójától szipkáztam el.)
Több tízezren szavalták közösen a Himnuszt és a Nemzeti dalt pénteken, a magyar kultúra napján. Az Együtt szaval a nemzet kezdeményezés központja idén Szarvas volt, de interneten keresztül Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is csatlakoztak a rendezvényhez.
Január 22-én, pénteken, 17 órakor a Búcsú Magyarországon – sátoros ünnepeink c. filmet tekinthetik meg az érdeklődők a közösségi házban.
Ünnepi gálaműsorral, premier előtti filmvetítéssel, végvári pódiumbeszélgetéssel is megünneplik január 22-én a magyar kultúra napját Békés megye településein - közölték a szervezők az MTI-vel.
Egy héten át tartó programsorozattal, kiállításmegnyitókkal, színházi premierrel és a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetés átadásával ünnepli a magyar kultúra napját a békési megyeszékhely.
Második alkalommal rendezték meg a magyar kultúra napján az Együtt szaval a nemzet programot. Idén az orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium volt az esemény házigazdája.