"MAGYAR NYELV" címkével ellátott hírek
Koncertekkel, irodalmi estekkel ünneplik a magyar nyelv napját Balatonfüreden. A pénteken kezdődő programsorozat jövő keddi zárónapján több száz fiatal gyűlik majd össze közös versmondásra az egykori balatonfüredi kőszínház oszlopainál - tájékoztatta az MTI-t a rendezvény szervezője.
A nemzeti büszkeség kora következik az egész Kárpát-medencében - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Kolozsváron, a reformáció 500. évfordulójára szervezett jubileumi év legnagyobb erdélyi rendezvényén, ahol a legszorosabb értelemben vett lelkipásztori szolgálatot fogalmazott meg elvárásként a teológus ifjúság számára.
Nem éppen az európai integráció vonásai mutatkoznak meg az új ukrán oktatásügyi törvény elfogadásában, melyet a kijevi törvényhozók elsősorban az orosz nyelvet használók ellen hoztak, de a legtöbb kárt mégis a kárpátaljai magyar közösségeknek okozzák vele - olvasható a híradó.hu-n.
Folyamatosan csökken a magyar nyelvet használók száma a Kárpát-medencében - mondta Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke vasárnap az M1 aktuális csatornán.
A kormányzat minden olyan kezdeményezést támogat, amely a magyar hagyományokon alapulva, magyar nyelven segíti a szülők és gyermekek közti kötődés kialakítását, annak erősítését - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornának vasárnap.
A magyar nyelv és identitás kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár a Magyar Nyelv Napja és a Magyar Szórvány Napja alkalmából rendezett konferencián csütörtökön a fővárosban.
A magyar nyelv napján, november 13-án közös versmondásra, vetélkedőkre, kulturális programokra készülnek a főváros mellett öt magyar városban - tájékoztatta az MTI-t a magyar nyelv napja vidéki rendezvényeinek koordinátora.
Békéscsabán a Munkácsy Emlékházban péntek délután tartották meg a Szép magyar beszéd vetélkedőt. A két fordulós rendezvényen 29 diák mérte össze tudását.
Idén is meghirdeti a színes szavak versenyét a Fővárosi Beszédjavító Intézet és a Színes Város Csoport: a budapesti Erzsébet téren található interaktív tábla kockáiból rakhatják ki a verseny résztvevői az általuk legszínesebbnek vélt magyar szót.
A román szenátus elnöke szerint abszurd lenne kötelezővé tenni a magyar nyelv ismeretét Székelyföldön.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft