"MÉHÉSZ" címkével ellátott hírek
Nemzetközi mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak augusztus 4-én, szombaton Jászberényben, a méztermelők, eszközgyártók és forgalmazók bemutatkozóját szakmai fórumok és szórakoztató műsorok egészítik ki.
Noha csaknem szőröstül-bőröstül felfalt bennünket már a virtuális világ, és az ahhoz kapcsolódó tényezők (laptopon dolgozunk, kevesebbet mozgunk, mint valaha, más szóval kockulunk), de néhány klasszikus szakma sava-borsa, mint például az apáról-fiúra szálló mesterség örök. Ebbe a halmazba tartozik a méhészet is. A gyulai Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója is gyermekkorában, a szabó édesapjától leste el az első fogásokat. A szaktanácsadás mellett, naná, hogy méhészkedik: 110 családja van. Azonfelülminap a Békés Megyei VOSZ által szervezett XII. Príma Díj-átadón kiváló vállalkozó elismerést kapott. Most vele beszélgettem.
Van, aki már óvodáskorában tudja, mi lesz, ha nagy lesz. Van, aki úgy éli le az egész életét, hogy nem szereti, amit csinál. És van, akivel egyszer csak szembe jön az utcán, mint a nagy Ő.
Van, aki már óvodáskorában tudja, mi lesz, ha nagy lesz. Van, aki úgy éli le az egész életét, hogy nem szereti, amit csinál. És van, akivel egyszer csak szembe jön az utcán, mint a nagy Ő.
A szarvasi Szirony családban a méhészkedésnek immár 80 éves múltja van – igaz kisebb-nagyobb megszakításokkal. A hagyományt napjainkban Szirony György viszi tovább, akivel nemcsak a piacon, hanem különféle rendezvényeken, fesztiválokon is találkozhatunk a megye és az ország különböző pontjain.
A kínai hamisítási botrány miatt 20-25 százalékkal esett vissza a kereslet a magyar akácméz iránt - nyilatkozta az MTI-nek Haász Ferenc, a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke.
Ebben az időszakban számos lakossági bejelentés érkezik, hiszen a méhrajok a tavaszi rajzás alatt lakott területekre is beköltöznek. A jelenség oka, hogy a méhek túlszaporodnak, és egy-egy méhcsalád kénytelen új otthont keresni.
Állatkísérletek bizonyították, hogy a virágpor és propolisz együttes adása elosegíti a súlygyarapodást, javítja a vas felvételét és a hemoglobin regenerációs képességét. A CAPE jótékony hatást fejt ki a gerincoszlop sérülése esetén.
A Kohut Bútor Kft. több évtizede áll a méhészek szolgálatában. Legfontosabb törekvésük, hogy vevőik számára tartós és esztétikailag is kifogásolhatatlan minőséget nyújtsanak rövid határidővel. Fő tevékenységük az egyedi kaptárgyártás. A méhészek már meglévő kaptárai alapján - a méhész egyedi igényeit szem előtt tartva - gyártják le a megrendelt termékeket, így azok teljesen kompatibilisek lesznek a régi kaptárakkal.
A mézelő méheknek a költésrothadás a legfontosabb fertőző betegsége állategészségügyi igazgatási és gazdasági szempontból egyaránt. Mindkét költésrothadás bejelentési kötelezettség alá tartozik. A kórokozók terjedése összefüggésben lehet a mézelő méhek illetve a fertőzött méz nemzetközi kereskedelmével.