"MÉHÉSZET" címkével ellátott hírek
Börtönbüntetésre ítéltek egy osztrák gyümölcstermesztőt, aki olyan rovarölőszert használt, mely több tucat méhkolónia pusztulását okozta. A férfi szakképzett volt, tudnia kellett, mivel jár az illegális szer használata.
Kevés repcemézre számítanak idén a méhészek, mert a márciusi hideg időjárás miatt megkésett a generációváltás a méheknél - közölte az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Jász-Nagykun-Szolnok megyei szervezetének szaktanácsadója szerdán az MTI-vel.
Noha csaknem szőröstül-bőröstül felfalt bennünket már a virtuális világ, és az ahhoz kapcsolódó tényezők (laptopon dolgozunk, kevesebbet mozgunk, mint valaha, más szóval kockulunk), de néhány klasszikus szakma sava-borsa, mint például az apáról-fiúra szálló mesterség örök. Ebbe a halmazba tartozik a méhészet is. A gyulai Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója is gyermekkorában, a szabó édesapjától leste el az első fogásokat. A szaktanácsadás mellett, naná, hogy méhészkedik: 110 családja van. Azonfelülminap a Békés Megyei VOSZ által szervezett XII. Príma Díj-átadón kiváló vállalkozó elismerést kapott.
„Komoly lehetőség a hazai mezőgazdaság számára, hogy a méhészeti ágazat helyzetéről szóló jelentést egy magyar néppárti képviselő készíti el az Európai Parlamentben” - jelentette ki Erdős Norbert fideszes politikus az „Európai méhészeti ágazat előtt álló kilátások és kihívások” című jelentés hivatalos bemutatását követően Brüsszelben. A képviselő hozzátette, nagy öröm számára, hogy a jelentés bemutatott tervezetét a képviselőtársak és az Európai Bizottság főigazgató-helyettese pozitívan fogadtak, és a szöveg már most jelentős támogatással bír.
A méhészkedés jelentősége megkérdőjelezhetetlen, a közvetlen gazdasági hatása milliárdokban mérhető, közvetve a megporzáson keresztül az ökológiai egyensúly fenntartásában, a biológiai sokféleség megőrzésében is nélkülözhetetlen - a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint.
A forró nyári napok és az eső után, a párásabb időben újra nagy mennyiségű virágport tudnak gyűjteni a méhek, amelyre nyár végén nagy szükségük is van.
A méhészekre ráfér a szerencse, hiszen az idei akácvirágzást az eső és a vihar, a hársvirágzást pedig az aszály rontotta el. A szárazság miatt Magyarország legnagyobb hárs méhlegelőjén, a Zselicben is kevés nektárt adtak a növények, így mindenki abban bízik, hogy a napraforgó ad kárpótlást a veszteségekért. A szezon az elérő virágzású fajták miatt hosszúnak ígérkezik, ráadásul az Országos Magyar Méhészeti Program keretében kutatás indult olyan napraforgó fajták nemesítésére, amelyeknek a szemtermés mellett a nektáradó képessége is átlag feletti.
El kell hárítani a magyar akác elleni támadásokat, mert a magyar méhészek az akácmézből élnek - jelentette ki a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke kedden, az M1 aktuális csatorna műsorában.
Még időben figyelmeztetni tudta a méhész egyesület a méztermelőket egy Magyarországon nem kívánatos takarmány felbukkanására.
Visszatérünk Békéscsabára, hogy itt folytassuk a 2014-es év kedvenc megyejárásaiból összeállított sorozatunkat.