"MÉHPUSZTULÁS" címkével ellátott hírek
A méhállomány negyede pusztult el az elmúlt hónapokban az elszaporodott ázsiai méhatka terjesztette vírusok miatt. A hazai mézellátás biztosított, de elképzelhető, hogy exportra az idén kevesebb jut - nyilatkozta a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke hétfőn az MTI-nek.
A méhek 15-20 százaléka hullott el Békés megyében a télen. A túl kevés termelő méh miatt valószínűsíthető, hogy idén kevés repce- és akácméz lesz - tájékoztatta az MTI-t a Békés Megyei Méhész Egyesület elnöke hétfőn.
Amerikában a télen a méhek harmada elpusztult, márpedig méhek nélkül nincs beporzás, anélkül pedig nincs gyümölcs, zöldség. Míg odaát nagy pénzeket fizetnek bérbeporzásért, idehaza inkább az a gond, hogy túl sok a méh, amelyek életét így a globálisan elterjedt kártevők mellett az éhínség is megkeseríti.
Többek között a kávé, a kakaó, az alma és a mustár hiányzik majd az asztalunkról, ha folytatódik a beporzó fajok, például a házi és vadméhek, darazsak és lepkék pusztulása. Az MTA Ökológiai Kutatóközpont részvételével készült el az első átfogó nemzetközi jelentés a beporzók helyzetéről. A dokumentum szerint beporzók nélkül az élelmiszer-alapanyagok mintegy fele tűnhet el, és milliók élete kerülhet veszélybe.
Az állat-egészségügyi, valamint a növény-egészségügyi hatóság közös eljárásban indított hatósági vizsgálatot, miután az elmúlt napokban tömeges méhpusztulást tapasztaltak Somogy megyében - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) csütörtökön.
Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblán - erősítette meg az MTI-nek a Greenpeace közlését Molnár Jenő, a térség méhegészségügyi felelőse, aki az eset egyik károsultja, öt másik méhésztára mellett. A Greenpeace egyik képviselője a helyszínen úgy vélte, a rovarokat feltehetően növényvédőszer mérgezte meg. A szervezet és a méhészek értesítették az illetékes hatóságokat.
Éledezik a természet, az emelkedő hőmérséklet az állatokat is kicsalogatja, békák, rovarok bújnak elő rejtekeikből. A méhecskék is „kitárták” a kaptárak kapuit, és kinyújtóztatták elgémberedett szárnyaikat. Szükségük is van a repülésre, ugyanis ürítkezniük kell.
Egész Európára kiterjedő vizsgálatban igyekszik kideríteni az unió, mi áll az elmúlt években példátlan méreteket öltött méhcsaládpusztulások mögött.