"MEZŐGAZDASÁG" címkével ellátott hírek
Mintegy 380 milliárd forint jut a mostani uniós költségvetési időszak végéig, 2020-ig a mezőgazdasági vízgazdálkodás és az öntözés fejlesztésére - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkársága pénteken az MTI-vel.
Az idei kárenyhítési évtől az őszi fagyra is kiterjed a rendszer, valamint a korábbi 30 százalék helyett már 15 százalékos bevételkiesés esetén is kaphat kárenyhítő juttatást a termelő.
Sanyi bácsi (76) világéletében a maga ura volt. Még akkor is, amikor a család lovait és kocsiját be kellett adnia a közösbe. Nem szívesen adta, fájt értük a szíve, de a hatalommal szemben egyedül gyengének bizonyult. Mivel csak a földhöz értett, ment ő is a lovai után, a Haladás TSZ-ben lett traktoros. Nem volt boldog, nem örült ennek a munkának, mégis csinálta becsülettel, amíg bírta lélekkel.
A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az idén is meghirdette a tavaszi kalászos növények (a tavaszi árpa, a tavaszi búza és a zab) vetőmagjaira vonatkozó tájékoztató jellegű árat, amelyet tonnánként nettó 94 ezer forintban állapított meg.
A fák földalatti részei akár évszázadokig is rejtve maradnak az emberszemek elől. Nem is nagyon tudjuk elképzelni, hogy a méteres törzsátmérőjű, hatalmas lombkoronát tartó fák milyen alépítménnyel rendelkezhetnek ahhoz, hogy dacolni tudjanak a széllel, viharokkal. A fák növekedése tehát lefelé éppen olyan intenzív, mint felfelé. Csak míg föld felett a magasba tör, a föld alatt nem egyenesen lefelé nyúlik, hanem egyre csak terebélyesedik a gyökérzet, alaktalan, hatalmas tömböket alkotva, így ellensúlyozva a föld feletti fejlődést.
Holecz István (49) medgyesegyházi mezőgazdasági vállalkozó személyében jó alanyra lelhetnek a fakivágók, mert ő gyűjti ezeket a fatömböket. Ha valaki mostanában autóval megy Medgyesegyházáról Mezőkovácsháza felé, az a Holecz birodalom bejáratánál most is láthat ilyen fatömböket, egymás mellett lerakva.
Biztatónak nevezte a mezőgazdaság kilátásait az idei és a következő évekre Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára Harkányban pénteken.
Az első becsült adatok szerint a mezőgazdasági ágazat kibocsátási értéke folyó áron 3,6 százalékkal haladja meg a 2013-as évit, 4,9 százalékos árcsökkenés mellett 9,2 százalékkal bővül a kibocsátás volumene - jelentette a mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Lassult tavaly a mezőgazdasági termőföld-árak emelkedése, az átlagos áremelkedés 8,2 százalékos volt a 2012-es 11,5 százalékos, illetve a 2011-es 12,8 százalékos ütem után - áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss összegzésében.
A mezőgazdaság a magas bázis ellenére 2014-ben is várhatóan pozitívan járul hozzá az ország GDP-jének növekedéséhez - jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára kedden Budapesten, az OTP Bank agrárpartner-találkozóján.
Hírek
további friss hírek »
Apróhirdetés
Eladó
6 210 Ft
Eladó
3 900 Ft