"MINDENSZENTEK" címkével ellátott hírek
Szülőkre, gyerekekre, rokonokra, ismerősökre emlékeztünk - a szegedi Belvárosi temetőbe több generáció látogatott ki a Liptai család felmenőihez, a Dugonics temetőben pedig cigány hagyományoknak megfelelően az elhunyt kedvenc nótája szólt, a kedvenc italát itták a rá emlékező rokonok.
November 1-jén, mindenszentek napján ünneplik a katolikusok az összes szentet, vagyis valamennyi megdicsőült lelket, november 2-án, halottak napján pedig a katolikus egyház megemlékezik minden elhunytról, különösen a tisztítótűzben szenvedő lelkekről - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) sajtószolgálata az MTI-vel.
November 1. Mindenszentek ünnepe, az összes üdvözült lélek emléknapja a katolikus egyházban, november 2-án pedig a Halottak napjáról emlékezünk meg.
Kicsit megkeveredtek a fejünkben a napok: november 1-jén volt mindenszentek, ma pedig az elhunytakra emlékezünk.
Az olasz főváros legrégebbi köztemetőjében mutatott be misét Ferenc pápa vasárnap délután. Az egyházfő a halottakért imádkozott és áldását adta a sírokra.
Mindenszentekkor és halottak napján a bűnmegelőzés miatt több rendőr, polgárőr és közterület felügyelő lesz a temetőkben és azok környékén, akik a forgalomirányításban is segítenek majd.
Így teljesen felesleges támadni a magyar tökfaragókat - olvasható a híradó.hu-n.
A statisztikák szerint mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Tegnap volt Mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban ez az üdvözült lelkek emléknapja, amikor az összes szentet megünneplik. Mindenszentek napján és Halottak Napján országszerte százezrek keresték, keresik fel elhunyt szeretteik sírját. Szombaton több tízezren vittek virágokat, mécseseket a budapesti temetőkbe, de óriási volt a forgalom a vidéki temetőkben is. Ilyenkor az autósforgalom a többszörösére nő, ezért a rendőrség fokozott figyelmet és körültekintést kér az autósoktól, gyalogosoktól egyaránt.
Felháborodva mesélte egy idős asszony kedd reggel a piacon, mi is történt vele: szombaton egy Békés megyei település temetőjében nyugvó szülei sírjára gyökeres krizantémokat vásárolt, amit szombaton délután el is ültetett, cseréppel együtt ásta be mélyen a sírhalomba a növényeket. Nem tudni, meddig díszelegtek a síron, ugyanis hétfő délután már csak az üres cserepeket találta a földben.
Hírek
további friss hírek »