"MINDENSZENTEK" címkével ellátott hírek
November 1. Mindenszentek ünnepe, az összes üdvözült lélek emléknapja a katolikus egyházban, november 2-án pedig a Halottak napjáról emlékezünk meg.
Kicsit megkeveredtek a fejünkben a napok: november 1-jén volt mindenszentek, ma pedig az elhunytakra emlékezünk.
Az olasz főváros legrégebbi köztemetőjében mutatott be misét Ferenc pápa vasárnap délután. Az egyházfő a halottakért imádkozott és áldását adta a sírokra.
Mindenszentekkor és halottak napján a bűnmegelőzés miatt több rendőr, polgárőr és közterület felügyelő lesz a temetőkben és azok környékén, akik a forgalomirányításban is segítenek majd.
Így teljesen felesleges támadni a magyar tökfaragókat - olvasható a híradó.hu-n.
A statisztikák szerint mindenszentek idején emelkedik a tűzesetek száma - hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményben.
Tegnap volt Mindenszentek ünnepe, a katolikus egyházban ez az üdvözült lelkek emléknapja, amikor az összes szentet megünneplik. Mindenszentek napján és Halottak Napján országszerte százezrek keresték, keresik fel elhunyt szeretteik sírját. Szombaton több tízezren vittek virágokat, mécseseket a budapesti temetőkbe, de óriási volt a forgalom a vidéki temetőkben is. Ilyenkor az autósforgalom a többszörösére nő, ezért a rendőrség fokozott figyelmet és körültekintést kér az autósoktól, gyalogosoktól egyaránt.
Felháborodva mesélte egy idős asszony kedd reggel a piacon, mi is történt vele: szombaton egy Békés megyei település temetőjében nyugvó szülei sírjára gyökeres krizantémokat vásárolt, amit szombaton délután el is ültetett, cseréppel együtt ásta be mélyen a sírhalomba a növényeket. Nem tudni, meddig díszelegtek a síron, ugyanis hétfő délután már csak az üres cserepeket találta a földben.
Ma van a halottak napja, sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. A temetők vasárnap estig hosszabb ideig tartanak nyitva, ma a budapesti Fiumei úti sírkertben lesz központi megemlékezés.
A közelgő Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából sokan már most megveszik a koszorút és virágot.