"MŰANYAG" címkével ellátott hírek
És a globális felmelegedés miatt is aggódhatunk.
A raktáron lévő műanyag poharakat, tányérokat és evőeszközöket kiárusítják.
A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) pénteken nyilvánosságra hozott jelentése szerint a szemét főleg Törökországországból és Spanyolországból származik. A helyzetet a nyaralószezon is súlyosbítja: csak nyáron 40 százalékkal több hulladék kerül a tengerekbe.
A műanyagot nyilvánította a 2018-as év gyerekszavának az Oxford University Press (OUP).
Világszerte több mint 60 ország tesz már intézkedéseket a műanyaghulladékok egyre súlyosbodó problémájának kezelése érdekében - derül ki a témában készített eddigi legnagyobb, az indiai Újdelhiben kedden bemutatott ENSZ-tanulmányból.
A műanyag szennyezés nagyobb bajt okozhat az élővilágban, mint sokan hiszik. A washingtoni központú Ocean Conservancy szerint Thaiföld az egyik fő kibocsátó, Indonéziával, Kínával, a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal közösen több műanyaggal szennyezi a tengereket, mint a világ többi része együttvéve.
Szigorúbb uniós szintű szabályokra tett javaslatot a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében hétfőn az Európai Bizottság: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.
Radikálisan csökkenteni kell a műanyag hulladékot, márpedig csak Angliában 5,8 milliárd szívószálat dobnak ki a szemétbe évente.
Több száz év helyett néhány nap alatt eltűnhetnek a használt PET-palackok: a tudósoknak sikerült gyorsabb munkára fogni azt a természetben is meglévő enzimet, amely lebontja a műanyagokat.
Fokozatosan csökkenti majd a műanyag-csomagolás mértékét az áruházlánc saját márkás termékein.