"MŰANYAG" címkével ellátott hírek
Gyorsan növekszik a csendes-óceáni műanyaghulladék mennyisége, ezért sürgős beavatkozásra van szükség egy új tudományos kutatás szerint.
A világ legtávolabbi vizeiben is meglepően magas a mikroműanyagok, vagyis az öt milliméteresnél kisebb műanyagrészecskék előfordulási aránya - állapították meg szakemberek, akik a világon elsőként gyűjtöttek és elemeztek adatokat az óceánok eddig felderítetlen régióinak egy részéből.
A megdöbbentő jóslatért leginkább a műanyag zacskók és palackok okolhatóak - meg persze az ember, aki a tengerbe juttatja őket.
A műanyagok tömegtermeléséről készült első nagyszabású globális elemzés szerint több mint kilenc milliárd tonna műanyag keletkezett 1950 óta, ennek zöme hulladéklerakókba vagy a természeti környezetbe jutott, károsítva az emberek egészségét és az ökoszisztémát.
Percenként egymillió műanyagpalackot vásárolnak az emberek világszerte, és az emberiség műanyagéhsége további 20 százalékkal fog növekedni 2021-ig. Egyesek szerint ez a klímaváltozáshoz hasonló súlyosságú környezeti válsághelyzetet teremt majd.
A nagy viaszmoly boltokban horgászcsaliként kapható hernyója képes polietilén biológiai lebomlására. Márpedig ez a leggyakrabban használt műanyag, ami a bevásárlótáskák alapanyaga is.
Az egyebek között műszálas ruhákból és autógumikból származó mikroműanyag-részecskék tehetik ki a világ óceánjaiban sodródó műanyagszemét mennyiség akár 30 százalékát, és sok fejlett országban nagyobb mértékben járulnak hozzá az óceánok szennyezéséhez, mint a nagyobb plasztikhulladékok - figyelmeztetett új jelentésében a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN).
Két év alatt ér el az Északi-sarkvidékre a Nagy-Britannia körüli vizekbe kerülő műanyaghulladék, amely aztán súlyosan károsítja a törékeny sarkvidéki környezetet - állapították meg a kutatók.
Két lány gimnazistaként fedezte fel, hogyan lehetne a műanyagok legveszélyesebb részét biztonságosan lebontani, egyetemistaként céget alapítottak, hamarosan be is vethetik módszerüket.
A zacskós rizst műanyagból készítik, ezért mérgező – ez a hír terjed a napokban gőzerővel a neten.